營養師黃凱詩的生活點滴

2009年11月1日星期日

跑步會腳粗


好!今日又有遊戲玩喇!你估下我哩一身裝扮,又準備去邊呢?

你一定會諗,又係去跑步囉!哈哈,錯咗喇!你一定係俾我個標題呃咗...

個頭亂成一團,當然係去咗泳池做魚啦!今日11月1日,係室內泳池重開嘅日子,必定要探下佢!晨早流流游個早水,成個人都爽哂!好多朋友都問我點解咁鐘意做運動,我諗係細細個培養嘅,那時候學校勁重視運動,個個禮拜都要跑山,而且好似我哩D座唔定嘅學生,隨時都會俾人罰跑多幾次,漸漸你會覺得佢係你生活嘅一部份,即係沖涼咁,你就會覺得唔做唔得!

所以我由細到大,都覺得佢(跑步/運動)係我生活嘅一部份,但有D戰友話跑步會腳粗,咁就睇下你點跑,你有無見過跑長跑嘅運動員會腳粗?我就無,你睇下我就知會唔會粗啦!我相信我跑步嘅年資一定多過你哋Hehe!但相反,如果你跑到好似短跑好手9秒9跑100m的速度,就一定會粗,你跑唔跑到?唔好再俾藉口自己啦!對運動嘅興趣而家培養都未遲!有心唔怕遲嘛!

7 則留言:

匿名 說...

睇完你個post即刻放心哂!好啦!而家就坐言起行落平台做運動!

匿名 說...

死火!俾你講中咗我個心態婖!真係幫自己搵唔做運動嘅藉口!
chris

匿名 說...

絕對同意你講呀, 我果陣都以為係, 之後上網做左好多research了解多左, 四個月前開始日日慢跑, 今日終於有奇跡發生, 就係跑步竟然可以修腳型添呀, 不過恆心真係好緊要, 無番幾個月都唔好諗住即刻見成效囉 =]
好羨慕你可以游水, 我學左好多年都唔識, 少左一樣運動可以做 =[

symavis

匿名 說...

睇 Cynthia 成日著貼身褲就知佢冇甲組腳喇! 等我開始同跑步機做friend 先! :)

匿名 說...

我都好同意,當你覺得那件事好重要,你點忙都會做,我都覺得自從開始減肥之後,就建立了運動的習慣,是你改變了我,多謝你一次又一次將重要訊息帶俾大家,越來越愛看你的文章!

匿名 說...

踗踗下又係,跑長跑d人都好瘦隻腳又幼!好啦!跑步啦!

匿名 說...

哈哈~乜你去到邊都帶住部相機既~
連去游水都帶住!

為左迫自己做運動跑多d步,
我報左名去跑馬拉松~

突然想到,如果想多d戰友去做運動,
你不如拉大隊一齊去跑,
咁一定好多戰友很樂意跟住你去跑步呢~
又可以做善事,
一舉幾得呢~

tomato~