營養師黃凱詩的生活點滴

2009年11月3日星期二

準備...

又跑咗3公里,出了一身汗,幾好,幫身體排毒!哈哈,你哋今日做咗未?!

今日,有個戰友好堅定咁同我講:你放心啦!我一定會瘦!據經驗話我知,D戰友突然間咁堅決,通常得幾個可能,可能一,係剛剛俾人挖苦完,可能二,係時裝店買衫唔啱身,可能三,要準備出席D咩婚宴做姊妹等,點知佢竟然話:我報咗渣打馬拉松?報咗馬拉松=會瘦,咁就要睇下你會唔會練習囉,經驗話我知大家都係3分鐘熱度或者臨急抱佛腳,於是我就咁樣答佢,你要做好準備喎!戰友就話:當然啦!見你對跑步咁有經驗,所以正想問下你...邊度有最新最型嘅波鞋啫,有D好似好鬼輕,著咗好似無著咁?

唉...唉...我講嘅準備係馬拉松之前約4-6個月要慢慢開始練習,由1公里慢慢加上去,唔係買波鞋呀!你哋話我係咪一日俾人激死幾次!

6 則留言:

匿名 說...

hehe!我報完之後第一時間都係諗係邊買鞋!!

匿名 說...

我都想落街跑, 不過我係路痴, 咁夜我驚盪失路, 都係聽朝晨早去揾aaron先. :D

匿名 說...

死火,又俾你捉到未做運動添,唯有聽朝做啦!

匿名 說...

我今朝揾咗Aaron喇,仲同跑步機做番朋友添. 不過, 佢可能嬲我咁耐冇揾佢, 係40分鐘嘅過程,佢居然發"皮四"中途自動熄咗兩次機. 唯有今日開TURBO儘快做哂啲工作, 放工後再去"呵"番佢. :)

Starry 說...

我應該無份激你啩?

匿名 說...

單車機得唔得呢? 持之以恒, 先由每日30-40mins開始, 1個月時間, 可以落磅掛!