營養師黃凱詩的生活點滴

2009年12月10日星期四

10點先食晚飯...唔肥咩?!

總有你鼓勵... ...多謝哂,你們的comment,message,電郵送來的一連串鼓勵的說話及動畫,都明白,坦白說,昨天的事,沒有唔開心,只是不自覺的忿怒吧!今日好多了,很多很多年前,告訴過自己,不可將忿怒帶到明天,所以不用擔心,因為那一天已經過去。尢其是,當我回家時,見到佢又再出現,我就笑了。還有我最愛的聖誕樹!

很多年前,曾在以營補營一書提過,曾有一個朋友,每到聖誕,都會這樣對我說:唉!一到聖誕,便覺得樹木很辛苦的,要背負這麼多的聖誕製飾扮聖誕樹,但我倒覺得,樹木應該是開心的,因為平常的日子,別人不會留意自己,但聖誕一到,他們都換上新裝,遊人也舉機拍下自己最美的一面,不是值得開心嗎?所以凡事也有兩面的,心情也會影響自己對任何事的看法,因此,就算任何不如意,失落等,我絕不會帶到明天吧!
講完d咁serious嘅嘢,不如輕鬆一下,又開下個營人飯堂先,今晚講座之後,即係10點幾,去咗銅鑼灣一家餐廳,大家一齊睇下Menu先,你估我今晚食咩呢?

係異國風情?!
定係麵麵俱全?


又或者有香港品味嘅食物呢?估下先,唔好睇住!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


都知大家實偷睇,就係佢...海南雞飯,當然轉咗白飯啦!唉!已一個多禮拜,腰傷仍未癒,暫停運動,所以吃得特別清淡!老實講,隻雞好有鮮雞味,真係一流!


仲有哩杯咖啡,頂呱呱!!雖然當時已經係11點,但係咖啡對我完全發揮唔到效用,每次飲完,仲眼瞓過未飲,或者因為我鐘意拿鐵啦!台灣人話latte中文叫拿鐵,唔知係咪拿鐵多奶,色胺酸勁過咖啡因,所以越飲越Good Night呢?!

這家餐廳叫night to five,係銅鑼灣明珠廣場,係喇!溫下書先,上面有三個菜單,如果戰友出街食飯,有咩可以揀呢?
係呀!夜食飯,唔係必定會肥的,基本上我晚晚都9點幾10點食飯啦!問題係整日吃了什麼吧!另一個原因係,一個人晚上的控制能力較日間差,所以先容易食得太多嘢啫!不過晚食飯,即係食完一陣就瞓,的確影響消化,所以有胃病的朋友就唔會食完就瞓,由於今晚夜食,所以咪仲未瞓囉,怕消化不良啊!
講完喇!答下我應該從上面的menu中,選什麼給減磅戰友呢?

7 則留言:

野蠻郡主 說...

答問題︰煙三文魚凱撒沙律...好味!

我昨天都有聽你講座,不過之後去左食壽司..

匿名 說...

你說得無錯,晚上的控制能力較日間差, 晚上很想吃多多的, 點解決這個問題!!!

匿名 說...

海南雞湯麵同魚旦粉!兩樣都鐘意食,今晚就去食你昨天的海南雞飯先,唔知你今晚去唔去呢?

匿名 說...

叉燒海南湯河轉米
不過$65有點貴

SHAN 說...

我會選:蕃茄海鮮湯意大利飯 或者 海南雞湯麵(最好轉米粉)

對嗎?

匿名 說...

要長氣啲再三交帶待應哥哥/姐姐: 田園沙律(走醬汁);煙三文魚凱撒沙律(走煙肉粒, 走醬汁); 郊外油菜(走油,走蠔油),香港仔魚旦河轉為米粉/米線....

匿名 說...

開估喇!海南雞飯同湯麵啦!飯就要轉白飯囉!另外,煙三文魚沙律當然無問題啦!但個汁就最好另上啦!