營養師黃凱詩的生活點滴

2009年12月6日星期日

忙裡偷閒...原來很過癮

一杯咖啡~一幅拼圖~一段悠閒時光

原來忙裡偷閒,感覺唔錯!

這次出Trip,兩天在工,兩天在私,去得最多的地方,又是coffee shop,但這些店與香港的不同,真的比較閒一點,點樣閒,例如去了一間以拼圖作主題的cafe,order coffee之後,佢會問你想選什麼拼圖來玩,都唔知幾過癮,我最終揀咗咩!1000塊的...梗係唔會啦!54塊...香港人嘛,分秒必爭。老實說,這個台北之旅,感受得最深的是,台灣朋友的生活更悠閒...或者應該話,識得忙裡偷閒,唉!真係架,再忙都要學會休息同放鬆。(這一句係話比大家同自己知!)

我的54塊拼圖,其實我買了8盒...

這家cafe在師大夜市內

隻貓貓係咪好可愛呢?佢叫做花花,係隻貓女,住係台北芝山站旁的貓花園,係一間cafe,佢真係好靚女,我同佢玩咗好耐,唔知俾大細毛睇到張相,會唔會有醋味呢?!

我叫花花,今年5歲喇!行開尼台灣就探下我啦!


仲有仲有,原來我個人都好受小動物歡迎,連行入一間shop,隻小狗都跳上我度!

總係覺得,台灣食物不太適合我,全部都係肥肥肥+油油油... ....哩個係幾好味同比較健康!


不過成個trip俾我發現一樣嘢,原來平日用得太多計算機,d心算亂哂...特別係4嘅倍數,剛才係士林買了一粒鴨腎,台幣30,諗咗一陣先計到係幾多錢港幣呢:)

5 則留言:

匿名 說...

哈哈~我個腦都實哂計唔到數~
好有同感~
得閒都要練返個腦先得,
唔係出外旅遊買東西會好易買貴野呢~

看來你條腰好似好返好多羅喎~
保重~

tomato

匿名 說...

你都好鐘意D咖啡店!我都好有興趣去拼圖那一間,可告知詳細地址嗎?

匿名 說...

那隻貓可愛極了, 好想親親她!!!!!!

匿名 說...

我都覺得香港少了些有特色的咖啡座!

匿名 說...

我比較喜愛貓咖啡店,在那兒呢?