營養師黃凱詩的生活點滴

2010年3月6日星期六

令自己快樂,其實很簡單


我愈來愈發覺,我這個人頗懂得令自己快樂。有什麼秘訣? 那就是愛發夢又愛幻想吧!
好似噚日咁,好開心咁講完個講座,我又再想延續個好開心嘅Mode,所以我就帶咗個同事飛去日本... ...哈哈! 講下笑啫,不過咁,這個地方,真係好似好似日本,因為8成都係日本人,而且仲有1個我睇唔明嘅menu!

食咗咩?有溫泉蛋啦! 超級美味的芝麻菠菜啦! 仲有牛肉烏冬囉,每樣食物都好鬼好味^^

自己試下做這個吧! 我曾經介紹過一種低脂的芝麻醬,加落d烚好嘅菠菜,再洒上白芝麻,講完都吞咗口水添!

這個是牛肉讚岐烏冬麵... 份量剛好是兩份五穀兩份肉!


放到最後介紹嘅,當然係最美味的食物啦!! 簡直係超柔軟絲薄體驗,HAHAHAHAHOHOHO....

吖! 講到這個冷稻亭烏冬+這張竹席,即刻令我諗起年陳年往事,話說N年前第一次去日本,叫咗個冷蕎麥麵,個Setting樣似這個的,那時候未有經驗食日本嘢,於是見倒佢有個汁又有堆麵,好自然就會倒個汁入個麵,之後點?大家都估到啦! D 汁好似瀑布一樣湧落尼,果時都唔知幾鬼尷尬,不過而家又變成一個好好笑的回憶啦~

間日本料理叫石山,佢星期日會休息架~


噚晚! 就好似去完旅行叉完電一樣囉~

3 則留言:

匿名 說...

見個稻亭麵好似好滑,似乎你真係酷愛udon!

匿名 說...

嘩!星期日都唔開,一定好好搵!

Jacqueline 說...

我就是唔識令自己開心... 所以才有厭食症&抑鬱...T_T
好羨慕您識得令自己開心...