營養師黃凱詩的生活點滴

2009年1月8日星期四

減肥常識問題遊戲


今日,午飯時間,開了一個午餐會議,揀咗一間食上海菜的地方,都唔錯,對減磅的朋友而言,又有健康的選擇,所以打算同大家分享下啦!但分享之餘,都常考吓大家,睇吓大家識唔識揀!

首先,叫咗一客燻蛋,仲有我最鐘意的嫩雞煨麵,之後再追加一客馬蘭頭及蒸饅頭。睇吓D相先!




想問吓大家,以上各種食物,那一項是正減肥時,應避免的食物呢?點解呢?

7 則留言:

匿名 說...

馬蘭頭(因為係醃制嘅菜)! Dora

匿名 說...

請問馬蘭頭係咩黎架?

匿名 說...

馬蘭頭,因為佢會用大量的油同調味品調味。

匿名 說...

嫩雞煨麵, as it's has rich soup,

匿名 說...

幾時有答案呀黃老師?

Cynthia Wong 說...

開估喇!答案是馬蘭頭,高脂肪的原因,是製作時加入的大量麻油,所以在家製作的話,可自行控制在1茶匙油的範圍內,便可以了。

匿名 說...

Dear Cynthia,

I visited this Shanghai restaurant today for dinner. The tea is very good and I like the smoked eggs very much.

Wendy