營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月23日星期二

借野成功但15/16


頭先食飯時間,去搵咗有多年養貓經驗嘅朋友兼寵物美容店老板求助,我問:『Innova成日無貨點算?』我哋一齊研究貓糧成份,佢介紹咗d脂肪低d嘅貓糧俾大細毛試,我跟住問咗個好低能嘅問題:『d味道同食開嘅是否相似?』佢笑笑口話:『咁我又未食過?!』

我又問:『但係而家我一粒舊糧都無,點溝?』佢就話有d貓腸胃無咁敏感,都可以,但問題係,我唔知佢哋係咪腸胃敏感呢?

5 則留言:

匿名 說...

第一你吾使咁驚,貓是動物而不是玩具,是天生有調節性的,少少便便問題,幾日應可適應.
經過今次教訓,希望學識未雨綢繆,最多餘三分一就備貨啦.吾好笑人買兩袋米啦.

Cynthia Wong 說...

你講得好啱要未雨綢繆,但問題係每次我必定後備一包,但係今日問過原來四月開始已經無貨,多一包都無用啦!激死!

匿名 說...

其實做你隻貓都幾幸福,你又會睇下d成份先選貓糧,知道佢哋肥又成日同佢跑步,有時都幾佩服你,又要見d戰友、又要講講座、仲要寫稿,點解有咁多時間...
講返d貓,我養咗5年貓喇!如果真係無舊糧,就唔好俾佢哋食,如果唔好彩,腸胃敏感就好麻煩,所有愛貓嘅人都唔想佢哋辛苦,食住罐罐先啦!
愛貓人Joyce

janice 說...

cynthia阿, 你咪成日介紹減肥人士去食越南餐廳D 雞絲湯粉既, 我想問如果食撈檬得唔得嫁?

村田原二郎 說...
此留言已被作者移除。