營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月9日星期二

無鹽的調味料


昨天係專欄介紹過一份比得包的做法,有讀者sent email俾我問d多用途調味料即是邊d,其中一種選擇,就係這枝百搭嘅多用途無鹽調味粉,我介紹過俾好多朋友用,大家用完都一致讚好,佢有咩用途,可以用來醃肉,醃魚柳一流,仲有做香草雞同豬都唔錯,做沙律的話,用來代替胡椒粉,又有一番滋味。

7 則留言:

匿名 說...

話你吾係無線粉絲都冇人信.( 講完米講鹽 )
哈哈........

匿名 說...

我都用過這枝調味粉,好好味,而家屋企枝鹽打入冷宮。

匿名 說...

請問係邊到有得買?

匿名 說...

我在普通版的惠康買的,但其實很多地方也有出售,放在香草或黑椒附近,有很多牌子的,只要是salt free就較佳。

匿名 說...

I bought it in Taste cost about $35 but I found a shop (in Tai Po complex market) selling about $28 only! much cheaper!!

匿名 說...

今晚聽完你個講座,發現你真係好talkative,而且最奇怪係,雖然你講嘅都係老生常談,但就俾你描述得好吸引,吸引到我竟然可以下定決心減肥,因為覺得你個人好真誠,希望你再寫多些文章同我哋分享下!

匿名 說...

我想問有血壓高既人係唔好食咁多鹽同豉油. 咁用呢個代替係唔係好d? 佢有幾多sodium?