營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月23日星期二

兩溝


有無覺得佢哋個樣有咩唔同呢?一個可鄰樣囉!


點解?因為無哂乾糧囉,全個香港D Innova 乾糧缺貨,要6月尾先有,唯有食住罐罐先,但係一般嘅貓仔,見倒罐罐會好開心,無乾糧咪仲好,但問題係,佢個主人每日早出晚歸,d罐頭又唔可以開定俾佢哋,因為會變壞,所以佢哋每朝10點食早餐,晚上11點先有晚餐食囉,所以而家一返到屋企,佢哋兩個竟然好似狗仔咁歡迎我,一反高竇貓嘅性格,無他嘅...咪因為肚餓囉!


可能有朋友問,咁多牌子貓糧,買其他咪得,最主要問題係,貓貓腸胃敏感,如果要轉糧,一定要兩溝,如果唔係一定肚痀,但而家我一粒糧都無,點溝呢?


情況就好似有d朋友,平時食開白飯,突然想健康d轉糙米飯的情況一樣,一定要兩溝先,如果唔係就會肚谷谷,好辛苦傢!

4 則留言:

匿名 說...

妳將亞mo 嘅貓罐頭溝亞Milo嘅貓罐頭咪得囉..... :)

匿名 說...

我發現在罐頭叢中有一罐”黑白”喎?!係咪淡奶?唔通大小毛都好”絲襪奶茶....

匿名 說...

芝士你都問人借,不如貓糧都試下問人借啦.
有些寵物店或獸醫可能有舊貨呢.

匿名 說...

Sorry,我只有狗糧冇貓糧!雖然,另有一大條狗和貓都可以吃的大肉腸;但同您的貓罐頭一樣開了不可放在室溫那麼久!Glendy