營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月9日星期二

碗蕎麥麵飽到而家


今日食飯時間,諗住去打書釘,所以出咗外面食飯,行經世貿中心附近,見倒一間日式小店,再睇下個Menu,有蕎麥麵食,就吸引咗我入去,蕎麥麵營養價值高好多朋友都知,但我就鍾情佢嘅飽肚感覺,現在已是6點幾,仲飽緊,個麵唔錯架,最重要係牛肉唔算肥,減磅戰友啱哂,下次行過銅鑼灣試下啦!好似叫 bee japenese curry house!

7 則留言:

匿名 說...

好似好好味喎,佢用什麼湯底呢? 因為我淨係識用蕎麥麵做冷麵,夠簡單0麻!! 可不可以教下我煮個熱騰騰的湯麵呢?

匿名 說...

可否告知有沒有方法在沒有焗爐的情況下可以做出比得包?

月夜

匿名 說...

嘉頓有出,$10.0一包有三塊,X康和X佳發售.

匿名 說...

其實我自己也很多時煮蕎麥麵熱食或凍食,Happy也很喜歡呢! 但常忘了查詢其實日本拉麵是否很高卡? 因在換算表找不到呢! 另外,剛看新聞謂日本有一款新的豆渣軟雪糕,擺放室溫下一小時雪糕都不會融化,中間部份還繼續透心凉;而卡路里更比普通軟雪糕的少。下次您回鄉時可以一試,圓筒裝售價 280日圓( 22港元),杯裝則售 300日圓( 24港元)。
Glendy

匿名 說...

你好~
我本身27歲..
165M 52KG
請問我每日食以下的餐單做午餐同晚餐..
會否太多?

1)吞拿魚三文治
2)脫脂奶加麥皮(3大"匙"<--麥皮盒內的大匙)

因為我想減肥...此食量可以嗎?

janice

匿名 說...

香港邊到有得賣"豆渣軟雪糕"呀? 我都想試~~~ =P

匿名 說...

我都好想食, 好似好好味, 你呀影到麵好似同我say hello禁, "過來食我啦, 我又香又滑" 哈哈