營養師黃凱詩的生活點滴

2009年9月9日星期三

極速瘦身的後遺症

唉!有鏡頭恐懼症的我,最怕就係對住佢--鏡頭
記者朋友俾我睇下坊間流行的減肥餐單資料


剛剛做了一個有線電視新聞台嘅訪問,講咩呢?

外電報導,英國有一位女士,太過急進,11個星期減去44磅,最週平均減4磅,每天進食的熱量只有500多卡,最後因減磅奪去生命。

其實經常提醒大家,雖然肥胖帶來的後選症真的很多亦很長遠,但一個過急的減肥方法其實更危險呢?長期食得太少,輕則頭暈眼花、引致脫髮或賀爾蒙失調,但若情況持續,身體在缺乏糖份貯備下,過量消耗體內蛋白質及脂肪提供糖份,會引致酮酸中毒,對健康造成長遠影響。要健康瘦身,一星期減去1-2磅就最理想啦!

減磅戰友們努力呢!

7 則留言:

匿名 說...

幾時播呀, 等我留意下先。

angel

匿名 說...

哎呀! 我屋企無有線架.....你估有無有心人放上youtube....我都好想睇. 好想睇吓你上唔上鏡嘛.

わたしは山今小姐 です 說...

叫咩節目名呀? 有線嫁? 我又想睇...

亨利 說...

http://cablenews.i-cable.com/webapps/essentialfeed.php

我相信係24小時內係cable news 仲可以睇到~!!!! 哈哈~!!
好搞笑丫你個咁正經既樣~!!!
p.s 我一番到去丫媽就即刻話左我知啦!!

匿名 說...

樓上既朋友,
我根據你條link入去, 但搵唔到佢個節目呀! 我可以點先睇到呀! 唔該哂!

わたしは山今小姐 です 說...

數上位朋友, 試下呢個LINK丫~ ^^

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=312975

匿名 說...

山今小姐,

Thank You very much!!!!