營養師黃凱詩的生活點滴

2009年9月29日星期二

本週假期好節目


今個星期有兩日假,攪到個個打工仔都烚下烚下,仲加埋日落夜落嘅雨,holiday mood超強,既然大家都無哂心機做嘢,仲喺返工時間上我個blog,等我同大家計劃下星期四喺屋企玩煮飯仔時候做d咩啦(小心:老細出沒注意)

菠菜肉醬千層麵
(換算份量:1份五穀+3份肉+1份蔬菜+1份脂肪)

材料:
千層麵 1片
菠菜切碎1碗
番茄 1個
免治豬肉 40克
蒜蓉 1茶匙
低脂芝士 1片
金寶低脂蘑菇忌廉湯 1/3罐
蛋 1隻
油 1茶匙
鹽 1/3茶匙

醃料 (用於豬肉):
鹽 1/3茶匙
胡椒粉 1/3茶匙
豉油 1/2茶匙

做法:
1. 將蛋拌勻,下油炒熟雞蛋,用鑊鏟將蛋剁碎,放在飯盒的一邊。
2. 千層麵灼熟至焾身,瀝乾,切成小塊。
3. 菠菜洗淨,用1/3茶匙鹽及水灼熟,瀝乾,切碎,再加入蘑菇忌廉湯略煮,備用。
4. 番茄洗淨,切件再切碎。
5. 用醃料把免治豬肉醃好。
6. 燒熱鑊,下油炒熟豬肉,再加入番茄炒勻至番茄焾身,盛起,備用。
7. 低脂芝士切成4份。
8. 準備長形焗盤,噴少許油份,放入千層麵,放上芝士,再放上菠菜蓉,淋上肉醬汁,重複以上步驟3次。
9. 放入焗爐以150度焗20分鐘,焗至金黃色,放在飯盒另一邊,即成。

其實個菠菜蓉好食又健康,加件燒三文魚或者帶子伴入長通粉,上面再放片芝士焗5分鐘等佢慢慢流落去D通粉,超正。

5 則留言:

匿名 說...

好似有流口水感覺喎!

匿名 說...

over over! 唔駛驚, 老細唔係大廳.
我老細因為冇MOOD, 所以已經返咗屋企偷懶喇! (其實....呢份絕世好工邊處揾?!) 我今晚又可以早啲放工去揾Aaron 哥!

匿名 說...

又有好嘢食,唔該唒!

匿名 說...

你間房成個果欄咁,好多綠寶石囉,D fans對你真係好喇!羨慕死人呀!

匿名 說...

yummy! i cook this for my boyfriend last night. he gives me a big hug...thanks.

Pat Leung