營養師黃凱詩的生活點滴

2009年10月26日星期一

Cold,windy and rainy day


下雨天,攝氏14度的氣溫,特別易令人多愁善感,數年前,看過一部叫東京鐵塔的書籍,今天,第一次來到這裡,感觸特別多。

今天的東京鐵塔,與平日的不同,裝上藍色的小燈泡,令它添上一絲神秘,在觀光塔停了1小時多,喝了1杯咖啡,感覺不錯,東京鐵塔,我一定會再來。
很喜歡來日本的書局打書釘,或許喜歡看書吧!更欣賞他們的書刊設計,令人忍不住買下來,唉!又買了5本,希望行李不會超磅啦!很多戰友常問我,點解你咁鍾意日本,原因很簡單,我是一個不能在香港放鬆的人,這裡令我很放鬆,因為言語不通吧!另一個原因,這裡很靜,令我有更多空間思考,不竟我是一個胡思亂想的人吧!還有他們的要求及執著,就算看一張poster,一份很簡單的宣傳資料,食物裝飾,都很吸引,我認為人係應該有要求的,要進步的。在這裡看什麼,都令你很舒服。
有時候,他們的幽默感更會令你會心微笑,這張相攝於tokyu hands的鐘錶部,這是一個修理鐘錶的櫃檯,但是卻寫上時計的病院,更將鐘錶的每項問題,分為不同科目,例如:打磨就叫美容外科,電池修理就是消化系統科,看後,我笑足半個鐘,現在寫blog時,仍在大笑呢!其實大家生活壓力咁大,社會真係要有這些幽默感呢?

6 則留言:

匿名 說...

好心急呀, 終於等到有新嘢睇! 今次有冇影紅色屋仔呀? 妳今個月實打破(25) 呢嘅紀錄喇!

呢兩日學妳hea, 我hea 到10點幾先起身, 好耐未試過咁嘆! 可惜, 假期完喇, 唯有今次叉住少少電先, 明日又要駁殺! Good Night!

匿名 說...

The blue light bulbs on Tokyo Tower are so fit for a cold, windy and rainy night.
WS

匿名 說...

有時好羨慕你呀~如果我係你就好!!!
有自己0既事業,又有一大班FANS~仲可以成日去日本!!!

匿名 說...

大作家真係唔同d,旅行都行書店!

匿名 說...

好攪笑,多謝分享!

匿名 說...

今晚唔等妳啲新嘢喇, 好鬼攰呀! 呢兩日叉嘅電, 今日未到放工前就用完. 唔知係唔係外國嘅電力強勁啲呢?