營養師黃凱詩的生活點滴

2009年12月4日星期五

台北1/2工作之旅

今日,是假期,好好休息一天,明天要工作了。

很多年沒到過台灣,這次的感覺有點不同,台灣朋友很友善,她們的節奏比香港的慢多了,令人放鬆一點...

對於我這個書蟲來說,台灣對我的吸引力,當然不是食物啦!行了半刻書店,已有4大本書跟我返酒店,你哋睇下,相信待明天工作完畢,我一定會...搬咗個誠品返香港。

行行下有D肚餓,見到個叔叔做的小蛋糕很香,買了一份醫肚。

食完飯後,見到一個好可愛的放大版聖誕水晶球,(白天可入內照相的,很可愛)~撞鬼,說了半天的普通話,寫Blog也變成書面語,哩D叫唔叫轉唔到Channel呢! 見個水晶球咁可愛,影俾大家睇啦!

話時話,今次最辛苦係條腰仲鬼咁痛,好彩有佢幫幫手,戰友送來窩心的小禮物。

6 則留言:

匿名 說...

Dear Cynthia,

Be careful! Don't carry heavy baggages nor stand/walk for too long time. Mind your aching body!

With best wishes to your health and job,
WS

匿名 說...

我上個月去台灣時已經在新光三越門口影咗呢個聖誕裝飾喇!

睇住妳隻腰呀, 唔好囉重嘢呀!! 出入搭的士, 揾宅急便裝啲"書" & 最重要嘅美味手信寄回香港喇! :)

Starry 說...

我對你本料理圖鑑好有興趣,可以借黎睇睇嗎?

匿名 說...

嘩~你又買書,小心條腰呀~
我睇你應該請個"書童"跟你出入先得~
腰痛真係好辛苦,尤其坐飛機...
希望你快D好返啦~

tomato

肥妹 說...

係囉, 你做咩買書呀!小心條腰呀!

匿名 說...

香港買啦!D書好重,好易受傷架!幾時返呀?有少少掛住你......D文章啫!