營養師黃凱詩的生活點滴

2009年12月26日星期六

食物+服務=優質食肆


唔知大家有無同感,就算一間食肆嘅食物有幾好食,若果啲服務員態度麻麻,間餐廳嘅整體評分都即時減分。
香港一般餐廳都有收服務費,成10%,有時真係唔覺得俾過D咩服務,相反我記得係日本,係無任何所謂服務費,因為令你有賓至如歸嘅感覺,係每一家餐廳該給客人的感覺嘛,你說對不對,點解仲要有貼士or服務費呢?我好記得第一次自己係日本食飯,結帳時習慣俾tips,個日本朋友仲追出來俾番d零錢我!

今個聖誕假,我食嘅食物一般都比較腍,淡味d,無辦法啦,喉嚨還有8級的痛,係你無睇錯,係8級,比昨天又少了一級,唉!咁計落,咪要2010年1月2日先好番哂!我明早約了朋友食bunch buffet,點算?咁好唔抵嘛!

今日午餐去咗皇府,這家店都好適合戰友食,有幾多選擇,我揀咗瀨粉,貪佢滑d快d閃入個喉嚨嘛,病人係咁架喇!

2 則留言:

匿名 說...

我都覺得這家皇府幾好食!有時去跑馬地都會去!

匿名 說...

相片是否用lomo影的,很有mood!!