營養師黃凱詩的生活點滴

2010年1月23日星期六

苦口良藥

好苦好苦苦苦苦苦,中醫呀中醫,點解你D藥一次苦過一次,莫非真係苦口良藥?!

好! 今日想同大家玩個無獎問題遊戲,下面有三牌朱古力,你哋知唔知邊排肥D熱量高D呢?嗱!睇清楚喇!有高純度99%朱古力、85%中純度朱古力同普通苦度70%朱古力。

如果你答我黑朱古力係無牛奶朱古力咁肥,又或者你答我愈濃愈唔肥的話,就獎你明天去各大書局,買本<以營補營>、<吃出形態>及<瘦得有營>,一套三本書喇! 但如果你買哂我三本書,都仲答錯,你就應該報個名,去聽<肚腩...非減不可>補一補習囉,個訂座電話係2891 0920,咁你就知道答案喇~哈哈哈哈!

個講座係下個星期一(25/1) 7:15-8:45pm 銅鑼灣禮頓道第一商業大廈601室!!!!!!!!!!!!!!!!!

唉!不過希望中醫D藥真係可以快少少令我好番啦! 如果唔係苦咗幾劑咪好唔抵!

16 則留言:

匿名 說...

I love your humor!Thanks!

匿名 說...

個kcals係咪一樣ga?

匿名 說...

你個喉嚨一直都唔好是要靠中醫架,中醫理論是內熱引起的感冒.如果真是好苦食完藥后食粒糖啦,感冒藥是好苦架忍耐下病就會好.

匿名 說...

你轉行應該可以試下做廣告吖!你應該幾掂架!:)

匿名 說...

係呀係呀!新講座好多這類資料,好搞笑!

healty 說...

朱古力的答案是:
非濃度越高kcal便越高,因可能廠商在製做時可能會加了相當高的糖類或其他令到口感好的高卡配料,聰明方法除了選濃度高對心臟血管有好處的可可類外,都要看清楚配方及卡路里,不能肉眼看圖,簡單如即食,是反式脂肪高的油炸類食物,如廠商魚目混珠的在配方中加大維大命C份量,都可能變為一個掩耳盜鈴的售賣手法!如我答錯的話,煩請把答案傳到我信箱,謝謝!

healty 說...

更正如下:
如廠商魚目混珠的在配方中加大[維大命C]份量,[正確應寫....維他命C]

匿名 說...

我知道答案,其實三種朱古力熱量差不多!哈哈!我聽咗講座架!

匿名 說...

我知我知......我係朱古力達人
基本上係無唔肥既朱古力....
所以三隻一樣肥~~hahaha

healty 說...

唔好意思,想請問你回覆我既留言,你閣下係網主本人[營養師]或好似我咁係留言的網民呢?唔好意思,請恕冒昧的發問!

healty 說...

補寫答案如下:

[非朱古力濃度越高便越不肥,也非可可濃度低便越肥,非一慨而論!]

匿名 說...

黃詩詩留言的話會登入架,所以應該唔係佢留言架!
sam

匿名 說...

見到妳啲中藥沖劑, 就令我諗起我仲有3劑未食完嘅中藥沖劑. 我都覺得佢苦,比齋啡苦, 比我條命更苦! :(

匿名 說...

我今日想去書店買你那本以營補營,但走了很多間也沒有,你知否那間仍有呢?我只有這本買不倒?

healty 說...

我正想營養師出黎比呢個答案,好失望,黃凱詩冇回應個正確答案既?由得我地網民係度自寫自話有時好容易會誤導左果D真正想減肥既人,因為我可能都會答錯因為!有冇網民可回應呢?唔該!

匿名 說...

Please see her post at 11pm on Sunday. You can get your answer!!