營養師黃凱詩的生活點滴

2010年1月31日星期日

有朋自遠方來

有朋自遠方來,吖!都不是太遠,4個小時航程的日本吧!真係興奮,點解?因為又可以俾我扮美食專家,帶這位剛成功完成減磅計劃的戰友,周圍去覓食!這天,她想一試西菜,就帶她到我最愛的一個Hea點,吃個午餐+下午菜,吃了一份絲薄0.02mm pizza...唔係,應該係超薄先啱! 另外,當然唔少得沙律啦!

講開pizza,經常有戰友問:點解減磅進行中,唔建議食pizza呢? 主要原因,係佢用了很多芝士吧!而那些芝士更是全脂的,1/6個12吋的正常厚度pizza,已經有260卡,即等同吃了1 1/3碗反,所以都唔係好抵,暫時唔好食住喇!
但係,我又點會咁衰,引誘完你哋又話唔食得住,見明天是星期日,就自己做吧! 首先去買個嘉頓的pita bread做餅低,跟住幫個pita bread 油滿tomato paste即番茄膏,跟住放自己愛的材料,我就鍾意放切片新鮮蘑菇、火雞絲同車厘茄仔,當然唔係成粒放啦,要切半,唔駛講啦!最後就係加切好幼條的低脂芝士,我愛洒上黑胡椒及少許香草,做出來的是米芝蓮3星水準架! 放入焗爐一陣就ok!講起都想食,如果我明天真係做的話就影個步驟俾大家睇啦!而家用少少想像力+dd烹飪細胞做住先啦!
死火,講開食有d肚餓添,下次都係唔好咁夜寫講食物嘅post喇!

4 則留言:

Starry 說...

剛巧買了比得包+脫脂芝士+焗爐, 等我明早都試下先~

匿名 說...

好呀,麻煩妳最好比埋材料的份量對換,例如要落番茄膏的話,落幾多份量相等1份蔬菜。 謝謝!

匿名 說...

好呀好呀!我都好鍾意食pizza架!教我做啦!

匿名 說...

唔知你今日有無整pizza呢?