營養師黃凱詩的生活點滴

2010年2月15日星期一

愛回家

無論是韓國人、日本人還是中國人,大家的新年都是有著同一目的,一家人聚首一堂,閒話家常,相信是一年中最溫馨的時候。還記得小時候的節日氣氛比現在的更濃,濃的原因,是周圍的商店總是關門大吉,而更令人興奮的,就是街邊的車仔流動小販,新年就是拿正牌在街邊掃街的日子。

昨天回到家,竟然看見牠,牠叫年年有(魚)餘,很久沒見面了,今年還有兩條。

當然還要步步高陞啦~上星期在電台說過,它很高卡,所以一件起兩件止,但戰友們,若真的要步步高陞,選芋頭糕或蘿蔔糕更Light呢? 當然越少臘味越好啦! 還要記住少油!

吃過小食,當然少不了新年的意頭菜,這個新年的例湯--章魚蓮藕湯,我已飲過兩次,說起蓮藕,它是不錯的高纖美食,10片才是60卡,已有2.8克纖維,別少看它吧!

這味一看便知是笑哈哈啦! 寓意日日開心笑哈哈,送俾大家啦!

很明顯,這味清清淡淡的,當然是我點的菜吧!


還有這個,我個人比較貪心,所以鍾意叫拼盤,雙拼滿足不了我,所以是三拼的。


知唔知這是什麼呢?牛肉?當然不是啦!係駝鳥肉,鐵質含量與牛肉一樣豐富。


這味菜任何一位朋友也愛點的,點解?佢個名改得好,一年只有這段時間大家才會記起它,發財好事呀~


這味又知唔知寓意D咩呢? 好簡單,純粹是我鍾意食所以叫,不需要寓意,一見開心就是意頭菜啦!

條魚就唔駛多介紹啦!


好喇!最後一張,又有咩意思呢?

一睇就知啦! 咪係...相片右手邊嘅...莎莎朱古力囉,唔好食咁多,一粒成70幾Kcal架,仲睇到d咩呢? 聰明人先睇倒架!講完!瞓喇!

3 則留言:

匿名 說...

Too hard sell? We've bought it already!
You looked great today after fully charged. Kung Hei Fat Choy and enjoy your holiday and trip!
I missed the old days of 拿正牌在街邊掃街的日子 too.

WS

匿名 說...

真係豐衣足食喎!放假仲寫blog?叉多啲電啦!

匿名 說...

哈哈~
你真係唔放過任何一個賣廣告的機會喎~
你放心, 你本書好快會賣斷巿架啦~

好好去叉電啦~
祝你今年做粒"長壽電芯"
日日都咁精神,天天都健健康康~

tomato