營養師黃凱詩的生活點滴

2010年5月21日星期五

眼不見肥膏,就是健康嗎?


駛唔駛又拿這張相來嚇人呀?你一定會這樣說。

相信大家應該記得,上次那張茶餐廳蒸肉餅沙龍照,是由我一位茶餐廳東主戰友提供的,但我post完之後,佢竟然同我講:上次果張唔夠清楚,俾過一張你啦!所以,就post多一次上來,反正,我今日又見倒戰友誤食這個爆肥蒸飯,所以為咗大家嘅磅數著想,都是post多一次。

很多時候,我哋都會依賴肉眼去分辨食物的肥膩程度,例如,我經常聽倒戰友話,個炒飯好乾身架,應該唔肥,但其實,也是很高脂肪的。

又好似這個肉餅為例,蒸熟之後,驟眼望,好似好平均的啡色,沒有脂肪咁,但事實又是如何呢?

我都好鍾意食肉餅架,細細個,親自下廚的第一道菜也就是梅菜蒸肉餅,媽咪知我鍾意食,基本上隔個星期也會做,但係就千萬不要買超市做好的碎肉。但有戰友會話,用瘦肉不好吃呢?其實只要加入約一湯匙原粒燕麥,讓蒸煮時,吸水後脹大,肉餅同樣咁腍,當然要加冬菇及馬蹄啦!就會香好多,下個星期,不妨試下啦!

後話:多謝戰友二號冒住茶餐廳肉餅飯無人問津的危險,送來這張"肉照"

6 則留言:

匿名 說...

出現咗戰友二號喇, 幾時會有其他的陸續登場呀??

匿名 說...

真係唔該那立戰友!

匿名 說...

好鍾意你張肉照,Hehehe!

匿名 說...

原粒燕麥=平時吃的麥皮?

匿名 說...

想問下,經常見倒你嘅衫都好靚,可唔可以話我知在那裡可以買倒?唔該哂!

匿名 說...

佢咁Fit,對腳又長又瘦,着咩都靚啦!所以我正努力,以黃詩詩做目標!