營養師黃凱詩的生活點滴

2010年9月10日星期五

卑鄙月餅!?

我相信大家一定食過迷你冰皮月餅,佢有幾大個你哋一定知啦,話說噙晚食完飯果陣,我同朋友去行吓超市,行行下,佢拉開個雪櫃,攞咗個迷你冰皮月餅出尼,望咗兩望個標籤,跟住同我講:嘩!好低卡,一個都係45卡咋! 聽完之後,我心諗: 有無咁少呀?!

驟眼望一望,係喎! 45卡......咪住,有古惑,睇清楚D,你都算奸囉! 食用份量竟然係1/4個冰皮月餅,那麼一個即係180卡! 又玩分數數字遊戲,邊度有香港人一次食1/4個冰皮月餅架! 除咗我囉! 你不如寫1/8個22.5卡,個數字仲細。

做吓統計吖!你話你哋平時一次食幾多吖!起碼都1/2個啦~~大把人一次食兩個都面不改容啦~

戰友們! 小心小心...

4 則留言:

匿名 說...

oh! what's a cunning manufacturers...

Ching Yu 說...

嘩! 好彩您提一提咋,如果唔係實睇漏眼兼計錯數,以為自己仲有好多quota 去大吃大喝添!

匿名 說...

真係要多謝你呀, 我一次起碼食1-2個迷你的.....

apac 說...

今年都諗住自己試吓整,勝在份量可以自己控制,但係裏面其中材料係白菜油,請問如果將白菜油同植物牛油比較嘅話,應該用邊隻會好d呢?!