營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月9日星期二

簡易煲仔蒸飯

經常出街食飯,都真係幾悶...

剛剛是午飯時間,公司同事都在叮屋企飯,陣陣屋企飯獨有的香氣,撲住撲住埋尼,真係呢...羨慕死人囉~~

無辦法啦!公私兩忙,每晚無11點都唔會踏入屋企,都唔知幾時有屋企飯食...

為咗大家都可以在家自製一個簡易屋企飯,跟住個食譜做,都好簡單架。


材料: 瘦牛肉80克、金菇1/2碗、靈芝菇1/2碗、車厘茄6粒、白米1/2碗、雞粉1/2茶匙、生抽2茶匙
牛肉醃料: 生抽1茶匙、黑胡椒1/2茶匙

做法:

1. 將瘦牛肉洗淨,瀝乾,切成小粒,用醃料將牛肉粒醃好,備用。

2. 金菇及靈芝菇切去根部,洗淨、瀝乾,備用。

3. 車厘茄洗淨,切半,備用。

4. 洗淨白米,放入飯煲中,加入適量開水,再加入雞粉拌勻,調好米水後,放下牛肉粒、金菇及靈芝菇,按飯煲買,待飯煲至湧出蒸氣時再加車厘茄,煲熟所有食物後,可根據口味,加入1-2茶匙生柚,即成。

唔好喇! 都係而家去買材料,明天帶飯,就算11點先返屋企,應該半個鐘都做完啦~

3 則留言:

匿名 說...

唔該我要呢個做聽日嘅飯盒丫!

Jasmine 說...

我見你成日都係將d 料連飯丟晒落去個煲到, 係咪任何煲都可以咁做ga? 做法都差不多?若然煲到有飯焦果d 飯煲, 唔知可唔可以呢?

Mandy 說...

呢個幾多卡路里呀?