營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月12日星期五

等多陣啦~

講得好聽D叫謹慎,講得衰D我認為係麻煩或者執著,雖然我知大家好心急,但係大家真係要等多陣,我講個『雲吞水餃成績表』,因為我個人真係好鬼麻煩,我都係想自己煮過、食過、而且仲要攞咗上手,我先真係會介紹俾大家,而且仲要計一輪好複雜嘅數字,先可以俾戰友食而唔影響大家嘅減肥進度嘛!

都好,不如講吓俾大家知測試過程係點吖!

Step 1: 同事要鬼鬼祟祟去各大超市偷影,你千奇唔好睇少這個程序,因為又要影d矇哂同反光嘅食物標籤,仲要唔俾各大超市嘅經理知係極困難。
Step2: 抄低營養標籤嘅資料。
Step3:做好一個table,比較比較。
Step4:確定邊種有機會合格,就要買佢番尼,再睇吓個配料表,仲要幫佢過磅,計一大輪...
Step5:最後當然係食啦!

咁樣,先可以發佈給大家,現進行到Step4,所以希望大家耐心同諒解。
好喇! 今日星期五,希望大家有個快樂weekend,我要趕星期一份稿喇~

(初步睇,相中雲吞是合格的,在citysuper售出,但換算份量就要等吓喇!)

6 則留言:

匿名 說...

妳呢啲唔係叫"好鬼麻煩", 妳係專業加認真啫! 全因為妳...我食咗好多好多美食! 比一百個LIKE 妳!

ChingYu 說...

就係因為您的認真,您的執著,所以一大班蕃薯才相信您及放心將自己的未來交托給您 (作大左少少,不過係真心)。
我會忍住唔食雲吞、水餃,直至您份報告面世! 加油呀!

鬆糕 說...

辛苦你地喇
可唔可以寫埋價錢比我地參考架?

匿名 說...

如果食唔哂俾我食都可以架!
Linda

匿名 說...

I can participate in step 5 too.
WS

匿名 說...

I do want to join the tasting steps:) anyways, thanks for good work!