營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月15日星期一

食住先啦!

我諗未來嘅3個月,我應該唔會再食雲吞水餃之類的東西,但阿姨水餃例外(HEHE...賣口乖都要啦!)

其實個POST諗住噚晚寫,但係由於要服侍兩隻大爺,所以UPLOAD完相之後就沒有時間寫了。
平日成日同大家推介CITYSUPER的產品,今次我先會介紹這個水餃成績表中,其中一種比較大眾化的產品,大家都見倒啦~就係上圖的淘大鮮蝦雲吞。

其實一般鮮蝦雲吞,好多時出現嘅問題都係有太多肥豬肉,這是部份雲吞唔合格的原因,我先前介紹過的CP鮮蝦雲吞,都係因為只得「皮包蝦」所以入選,但這個呢?4粒先得1.3g Fat,所以脂肪算是正常的。

戰友們,若果正跟餐單要選這個的話,是6粒=1份五穀+1份肉,好唔好味...當然係無我阿姨整嘅咁好味啦~(表弟表妹,麻煩睇完後FORWARD俾阿姨睇!)但個人認為,10分滿分都有7分啦!但最重要,佢在今次分析報告中,算是較低脂了。

以下是我昨晚的宵夜!但都係要提提大家,佢跟咗個高鹽湯包,最好唔好落啦,因為雲吞已經有調味了!

入圍名單陸續有來,續... ...

3 則留言:

維他命C 說...

鮮蝦雲吞,簡直喺我嘅至愛呀!!淘大哩隻有水餃都唔錯,不過無咁好味...

匿名 說...

要賣多啲口乖呀, 如果唔係"李生"會嬲唔鍚妳架! ^^

匿名 說...

你好,我想問一問:
做營養師有咩條件?
要讀d咩科?
文科讀唔讀得營養師?