營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月18日星期四

繼續餃餃鎮

今晚的任務終於完成了,除了準備好明天TVB週刊的食物外,還繼續試餃,參與試味的除了我兩位好同事外,仲有佢... ...

唔知大家見唔見倒,個煎餅有個小小的角被小毛咬了一小口呢?

好啦!講返正題先,今日試餃時有D喜出望外,因為估唔倒除了上次的淘大鮮蝦雲吞外,佢嘅水餃都令人驚喜,都真係幾好味,點計呢?5隻=1份五穀+1份肉,俾個樣大家認住先......

但係,若果要講比較『抵食』同健康,我會揀佢,因為佢有好多菠菜同魚柳,熱量同脂肪都較低,如果我無記錯,佢應該係今次測試中的NO.1,9粒=1份五穀+1份肉類,這個水雲餃,又是Citysuper的貨品。

加埋之前介紹的CP雲吞、韓國餃子及淘大的鮮蝦雲吞,大家已經有五種選擇啦!但再多一期之後,我會試其他東西,但我要休息一陣先,因為我想話俾大家知,一種食物就算幾健康,食得多一樣肥,因為我真係覺得自己肥咗,所以都係休息吓先!

差D唔記得俾張相大家睇!

5 則留言:

匿名 說...

Milo super love you! You are so cute!

匿名 說...

我覺得近期在超市買到的韓國CJ-雜菜豬肉水餃、青瓜豬肉水餃都非常出色,不過就細粒咗d,但係用料新鮮,營養師你都試下啦

匿名 說...

好有用啊!!!!!!
我以後都會食e幾隻牌子喇:p

BANG*

匿名 說...

好有用啊!!!!!!
我以後都會食e幾隻牌子喇:p

BANG*

匿名 說...

你好呀
我昨天去citysuper睇標籤
一pack 12粒 有 220克
100克就有18克碳水化合物
食6粒都已經超過一穀 (15克)
那麼何來9 粒等如一穀呢
請指教