營養師黃凱詩的生活點滴

2010年11月24日星期三

低脂煎蛋

昨天,記者登門造訪,所為何事?煎蛋也!數天前,收到這個邀請,的確有點擔心,別看少這隻煎蛋,的確看似簡單,但就是最講技巧的,平日也會動手煎,但這麼多人看著我煎,加上攝影師會影下每一個步驟,怎不緊張呢?

無辦法吧!硬著頭皮,幸好,有超級助手幫助,他就是那隻超級易潔鑊,平日他可以全不用油幫我做出一隻煎蛋,但今天需買個保險,所以加了半杯匙油,但這半杯匙油,已叫記者及攝影師看得出神,嘩!咁少油都煎倒咩!我就話,實煎倒架,不過唔知靚唔靚啫。

好彩,如有神助...

01

個樣都睇得吖!

戰友成日話唔食得煎蛋,其實如果自己煎,控制油份在1茶匙內,是可以接受的。

睇吓阿蛋幾叻,係今日嘅主角!

02

當我哋差不多影完嘅時候,輪到為食貓出場,

03

聞吓先,咩尼架主人,我平日都未食過嘅,佢聞咗一陣,發覺唔係佢平日食開嘅食物,轉頭就走開咗。而攝影工作就完成。

跟住,我就送記者朋友去搭車,10分鐘後,我回來,行入廚房,見倒這個情景,

04

我離開咗嘅10分鐘發生咩事,我相信大家應該好清楚,我即刻走去尋兇手,於是在櫈底見倒佢,你哋睇吓!

05

主人:隻蛋好好味,而家仲回味緊,明天早餐可唔可以再食煎雙蛋呀?

我打開佢個口,仲見倒佢D牙染了些黃色呢!!!!

MILO你知唔知你唔食得雞蛋架!真係激死人呀!

你哋在Facebook見倒果張相,就係佢給我罵的樣子了。

4 則留言:

匿名 說...

細毛,你越來越可愛!但係你唔可以食蛋架!

匿名 說...

我都覺得....一個唔洗點用油既易潔穫係好重要架!

VANI

SY Chik 說...

主人見你咁百厭, 都唔知好嬲定好笑...

匿名 說...

Look really good and taste good too! I'll use spray oil (just one shot) for frying eggs.
To protect Milo, don't leave him alone with the "dangerous" food next time.
WS