營養師黃凱詩的生活點滴

2011年2月21日星期一

他來自豆油

我都知道大家睇完今日個專欄會有好多問題,等我俾多幾張照片大家睇啦!上面果包係鮮腐竹,即係大家去打邊爐同食米線見倒果D啦!

又唔係炸,成份中又無話加工時落咗油,咁油來自何方呢?唔信大家都睇吓個成份,唔通佢呃我?!
其實好簡單,大家要明白,成份中只寫上原材料及加工過程所添加的物質,但係大家要留意,如果食物本身已經有果種物質,是不需額外再寫的,情況如同一盒無添加果仁,成份中都只有果仁啦,佢唔會話俾你知佢其實係一粒油嘛!又多舉一個例子,如果是一枝鮮榨橙汁咁,成份中只會有橙汁,佢唔會話俾大家知佢有糖一樣囉!明未~~
所以那些油其實是屬於豆豆的,黃豆有黃豆油,大家在超市見過,而腐竹是煮豆腐時,豆油浮上面的情況,那片豆油片,就是腐竹了,所以脂肪就是從那裡來啦!

豆腐、豆漿中,因為相對用水份多,當然有油,不過好少好少,所以豆腐豆漿可以繼續放心吃,但當然不是高糖豆漿及炸豆腐啦!
如果想聽我真人解釋,今晚準時9點正,新城997知訊台,再同大家一齊傾啦!

3 則留言:

匿名 說...

點解2包差咁遠? 一包287kcal/100g, 第ニ倉501kcal/100g

匿名 說...

呢個我諗係因為一包係干品,一包係新鮮品,所以重量唔同,但內涵係一样嘅,脂肪都係有59%之多,SIS們小心啦~!

Stella 說...

感謝你熱誠分享, 細心詳盡講解^^