營養師黃凱詩的生活點滴

2011年4月9日星期六

深圳菇

我面前嘅食物係咪好吸引呢?

上星期,跟朋友去過深圳一轉,我哋當然就係到處食食啦!但係我喺尼埋食物前面行過幾轉,最終都係揀咗...

係咪好過隱呢?佢最卡蛙依嘅地方係竟然可以這樣串起囉,成塊金菇布一樣,其實佢咩食物都可以做成一串架,於是當晚的宵夜,我就食咗金菇、冬菇同蘑菇,係咪有D俾我激死呢!

你一定會問我,食宵夜好似唔係太健康喎,仲會肥添!哈~咁咪啱囉!我要增肥!!

其實,食宵夜健康與否,係沒有絕對的,例如對於要增肥、孕婦來說,少食多餐是需要的;但減磅戰友呢?如果你一整天進食份量是合乎每天的需求,就算晚一點食,熱量不會因為此提升的。當然,對於某些人在晚間進食時會大吃大喝就唔係咁講喇!明白無~

第二天的午餐,又上餐館去,竟然在餐牌上看到這味餸,燙金菇也可以做主角,我當然唔會放過佢啦!但係在內地進餐,食物就是超級油,就算是一味簡單的燙清菜,也是油煮的,嚇死人,隨住內地愈來愈繁榮,人們就更懂得吃,而且是暴飲暴食的,或許,肥胖真是富貴病,唔知佢哋幾時先會明白飲食健康的重要呢!

2 則留言:

bulobak 說...

外食時遇上呢d所謂燙青菜,但上枱時竟然係油浸時,唔食, 好似好浪費,但食左,又好對自己唔住喎, 可以點好?

匿名 說...

你個樣好開心,好怪CUTE!