營養師黃凱詩的生活點滴

2011年7月8日星期五

戰鬥力

很久很久沒跟大家詳談,原因是懷胎3個月趕生仔,仲要係雙胞胎...唔係,應該係三胞胎,差D忘記咗個營養學課程。

這本新書,是我同出版社的好夥伴,最最最用心的製作,除咗每粒字的參與外,還有好好設計師將我畫了出來,你們看,換了運動衫的我在教大家做運動呢!我就是這樣畫出來的。

另外,這本新作還要是彩色的呢! 我費了不少唇舌才成功爭取的,當然我還有告訴她們是讀者的苦苦要求:)

所以,由於事事的親身上陣,自從在歐洲旅行回來以後,也沒有一天是休息過的,包括週六日,直至7月2日。雖然如此,這種生活是很滿足的。


好啦! 俾多少少圖大家睇下,這本書內,我將會用3個Look同大家見面,密切留意啦! 書展見^^


我知道大家睇完張相,一定會問我對左上角那枝新葡萄適有咩comment。

我會俾一個名佢,叫快义,即快速充電。點解,因為佢有分子最簡單的葡萄糖,咁即係身體快d有能源囉!另外,佢加咗咖啡因,所以有d朋友飲完覺得會精神d,但有幾多就唔知喇,因為佢無寫,吓! 飲得太多咖啡因唔好喎? 都講得啱,一日建議唔多過200-300毫克咖啡因,而一杯咖啡就有約80毫克囉,不過我真係唔知佢落咗幾多。佢同平日嘅葡萄適有咩唔同,少咗糖囉~現在的是300毫升有11.4克糖,即兩茶匙多少少,1枝熱量是51kcal。


戰友飲唔飲得,我會話,必要時先飲囉! 意即你好無電,又要快义先飲,即是好似我果日又未食飯,成公司咩都無,對稿對到12點,佢就救咗我一命,但如果你有個生果,就食生果,因為生果有纖維又有維他命,仲有一個原因要飲,除非你想要多51卡。



個背脊寫咩,希望大家都睇到啦!

4 則留言:

匿名 說...

好期待你的新書,很美很用心呢!
Joey

匿名 說...

自從上次留言之後..
妳整過網路了是嗎..
因為現在每條link都入到來睇了..
(touch wood)
好開心.. 哈哈哈..
愛妳呀)3(

p.s.新書啲插圖靚靚呀~ 加油~

匿名 說...

很愛你網誌的文,很輕鬆攪鬼,期待你的好書,一定會放在學校,讓更多學生明白正確的減肥法是那樣的。

TS TSUI

匿名 說...

omg!max intake... 300mg caffeine!