營養師黃凱詩的生活點滴

2011年7月28日星期四

蒟蒻麵

這家餐廳,雖然在公司附近,但一直沒想機會試,上星期左碰右碰之下,走咗入去。

睇咗個餐牌一陣,就發覺,死火,原來是吃拉麵的地方,今次一定肥死,可能你會覺得,吓!拉麵係湯麵,都肥咩?!唔係卦? 大家沒有睇錯,拉麵是超級肥的,一碗隨時有750卡,主要原因,當然係個豬骨湯底啦!你千奇唔好以為唔飲個湯就無事,因為個麵會吸油加嘛!

望咗個餐牌一陣,終於發現少少曙光,原來係有得揀湯底,其中有一個都唔錯,就係番茄湯喇~好跟住揀個靚餸先,通常日本拉麵店的選擇,都會有海鮮、雜菌同叉燒,頭兩個一定係健康選擇,但選叉燒就要小心喇! 因為有d店子的叉燒是半肥瘦的,但為咗幫大家試下這家叉燒的肥瘦度,我就扮多次銀針,幫大家試。

本來打算叫叉燒拉麵,但係八八卦卦嘅我,當然要周圍睇,望下隔離個食客,見到佢食緊一隻好似透明的麵條,好似幾得意喎,於是再望下個餐牌。大家一齊望吓下面啦~


原來加$12可以換烏冬、墨魚麵...仲有一個叫啜啜麵的東西,究竟係咩尼?再睇下個英文konjac noodle,吓...出街食飯竟然有得食蒟蒻麵,唔係咁開心嘛!於是,我就叫咗佢。

其實蒟蒻麵是什麼,咪就係平時食嘅芋絲囉! 蒟蒻或芋絲其實是一種近乎0熱量的傢伙,但佢又有好強勁嘅飽肚感,所以營養師好鍾意將佢安排喺餐單入面,去提升份餐個飽肚感,不過大家就記住一樣嘢囉,由於近乎沒有熱量,所以最好要食少少五穀,例如加入小食中的粟米或者叫個d壽司/手卷,如果唔係你個人說會明明係好飽但又好似未叉電血糖低咁,所以記住要添食。


有營食店位於k11地下,叫misocool呀!


pS: 之前我在面書中寫話個湯麵只得100卡,原因係,他們有雜菌啜啜麵的選擇,就算加多隻溏心蛋(55Kcal),成個麵隨時少過100卡呀!我從來不騙大家呢! 但會整蠱大家啫!哈哈! 無介紹錯啦!

3 則留言:

匿名 說...

你真係好好架:)

hoie 說...

he~咁我的確冇揀錯喇,上次我去食正正就揀咗<什菌有機野菜啜啜麵 [番茄湯]>嘿~~
http://hk.myblog.yahoo.com/hoie-1217/article?mid=16651

Becks 說...

ure site is amazingly informative! ive been looking everywhere for a site like this =)