營養師黃凱詩的生活點滴

2011年11月14日星期一

那些年...我們一起吃魚仔餅

你的那些年,也跟我一樣,喜歡吃魚仔餅嗎?當然不像這個現代版般,有這麼美的包裝。
食物,有時候,除了為我們裹腹外,也能想我們想起往時的種種。這個魚仔餅,便是我幼稚園年代的小茶點。

上星期,往逛超市時,碰到它,好奇地看一看營養標籤,真好,脂肪量也不太高,是下午茶凡不錯選擇,吃兩打魚仔,即係24條啦~才是一份五穀的份量,好一個戰友的零食伴侶。

吖~係...都係講清楚一點,佢有好多種味的,有芝士味、朱古力夾心味等等....但只係這種味才符合減磅要求,千奇唔好話我知你唔小心睇錯,買錯咗朱古力味所以迫住食哂呀!

明天還有好介紹,再來走一會吧!明天再說。

3 則留言:

Mrs. Cook 說...

我幼稚園果陣..冇咁正嘅 SNACK^o^食完唔會有罪惡感嘅零食..真係喜訊!!希望你會介紹多D..thx!!

匿名 說...

你好呀, 多謝你無私既分享呀,
請問去邊度可以買到227G的金魚仔餅呀?? 因為我見的只有187g

hoie 說...

我都好鍾意食魚仔餅....您講得出呢隻可以食,收工可以去買包來食喇...嘿~~