營養師黃凱詩的生活點滴

2012年2月28日星期二

Cranberry Cookie Monster

兩星期前,已經想將整過做曲奇的步驟放上來,但因為要搬屋,忙到唔知點形容,所以現在才偷少少時間放上來。

準備好材料先:(可做約20塊曲奇)
低脂牛油40克
砂糖25克
Splenda 2湯匙
雞蛋17克
低筋麵粉40克
泡打粉1/4茶匙
快熟燕麥片25克
小紅莓15克

這張相,一眼睇哂~
有兩個預備動作的 1)預熱焗爐180度 2)將牛油放在室溫軟化

步驟逐格睇
1)幫牛油同糖過磅,唔好唔記得落代糖,這是令曲奇餅變得低卡很重要的一步;


知唔知點解糖變咗50克,因為上次訂單大,要做好多~
2)下一步,就你打打打,用電動打蛋器,因為我相信大家隻手嘅 速度無咁高,要打到奶白色先好停。
奶白色混合物的完成圖~
3)然後分兩次落蛋,確保牛油同蛋完全混合;
4)打到均勻,好似這個狀況;
5)篩粉及泡打粉;
麵粉混合前的樣子~
6)用膠刮伴入麵粉及蛋漿;唔好太粗魯,拌勻就可以;
7)再加燕麥及小紅莓;
又是混合前的樣~
8)完全混合放入雪櫃冷藏10分鐘前的樣子;
9)在雪櫃取出後,放上牛油上,準備放入爐約15分鐘;10)出爐了,你會發現曲奇餅腍到唔似曲奇餅,正當你以為自己失敗之際,希望在人間的,只要有放涼架~哈哈,痴線架,我話自己。
11)成功了~我記得,我話咗做給向CC BAKERY 落了單的番薯,我無開空頭支票的,但係剛搬好屋的我,忙於慰貓同還完間屋,有拖無欠啦~

4 則留言:

匿名 說...

Thanks for your recipe. I am waiting for it on the first day you show the cookie. Looking forward for more of this recipe : of course are the low calories, low fat sweeties.... Stephanie Fung

forever_bonnie 說...

看到了你的介紹,愛上了你的作品,今日專程去書局想買你本營養師的200卡甜品書,點知佢仲未有貨,好失望,澳門的書店,真係要搵本想買既書都唔係咁易,唯有叫佢幫我訂貨啦,希望可以快到攞到手

Mrs. Cook 說...

多謝你的 recipe, 附有步驟遂格睇,好清楚啊!你忙到團團轉,還抽時間寫得這麼詳盡,謝唷^o^我會照著做的啊 !

匿名 說...

成功弄好啦..謝謝你..