營養師黃凱詩的生活點滴

2013年3月3日星期日

大人玩具﹣麵包機

哈!我係咪好似一個產品介紹員呢?其實事緣係我昨天應Panasonic的邀請,幫他們主持了一個麵包機的製作班。這些參加者都是幸運兒來的,因為佢哋好似要答咗一D問題,再由幾千個參加者中再選出來的,你話係咪好幸運呢!


昨天我們一同用Panasonic個麵包機,做咗好多款食物架!除咗主題嘅提子合桃方包之外,仲有我親手教大家做的合桃小圓包,當然仲有大家宜家見到嘅薄餅。這個做薄餅活動其實係一個比賽。因為佢哋要用我準備好的材料做一個又健康又低卡嘅pizza。係咪好想知我準備了甚麼材料呢?

好古惑嘅我,除咗準備咗好有營養的選擇之外,仲有牛油果、香腸同茄汁。同我預料一樣,好多朋友都中咗我嘅圈套,特別係好多朋友都放咗牛油果入去。不過唔緊要啦!最重要係學做麵包之餘,都學到少少營養知識。


大家見到自己的製成品都好開心,有些組別更一口氣食哂成個Pizza。


 佢哋咁開心,一睇就知係最有營的優勝隊伍啦!

我相信除咗佢哋之外,大家都玩咗一個好開心嘅周六下午。



我當然還要多謝Panasonic 及晴報嘅邀請啦!仲有Panasonic 送俾我嘅麵包機。

 其實,自從大家知道我有部麵包機之後都經常問我,覺得邊部機好D。我當時同大家講,我真係答唔到,因為我只得一部象印,無得比較。但係自從阿P仔也來到我家之後,我就同佢做咗個大測試。首先,對於香港人來說,佢嘅大細當然重要,這張相,大家也很清楚答案啦!


我個人係天秤座,所以我好公平的,我就用同一組合的材料,分別用兩部機做,同樣是用快 速功能,P仔用了2小時,相反象仔就用了3小時。

下面幅相顯示,分別用兩部機做出的麵包。你知唔知佢哋分別係邊部機的產品呢?

左手面:Panasonic 的
右手面:象印的
你問我點解體積上有咁大分別,主要原因相信係部麵包機的裝置不同所致。那大概是P仔獨特的盛酵母容量影響發酵程度吧!所以口感上P仔的會較軟身,而象仔的就較結實。那片好吃,我覺得很個人的,因為我愛軟身的,但我同時將兩片包給黃爸爸吃,他就愛結實的。我相個情況如同有人愛吃較硬的米飯,有人愛軟一樣。


不過,當然我們著重的,仍然是食物的健康程度,不能否認,自家製的,如果緊慎地選擇材料,一定是較健康的,但如果在外買麵包,只要多看營養標籤,選健康的麵包也不太難吧!

沒有留言: