營養師黃凱詩的生活點滴

2013年3月15日星期五

JR 關東地區通

很多戰友也因為日圓回落,想去東京旅行,向我查詢一些東京旅行的資料。好啦!見今日有少少時間,就同大家介紹一D正嘢!

就係這張關東地區地區通了(JR Kanto Area Pass),
佢真係好抵用,可以連續用3天,只係8000日圓,最重要係連新幹線都搭得,平時搭一次新幹線都好貴架。唔駛係香港買,東京站又買得,新宿都有,不過JR嘅人對張TICKET好似唔係太熟,所以我建議大家SAVE咗個樣,俾佢哋睇就會容易D。詳情去個中文網頁睇啦!


http://www.jreast.co.jp/tc/kantoareapass/index.html

我年初的時候,就是用這張關東通去咗好多地方。知否這是那裡呢?就是我很喜歡的湘南海岸,看真一點,遠處還有富士山。



那天藍天白雲,很美,只可惜當時的我,心情剛好跟天色是相反的。


除了用張PASS去湘南海岸外,我就係搭咗佢去輕井澤。


到咗個站之後,就搭巴士去咗這個小瀑布。距離車站約35分鐘的車程。


 一直都想在東京找一間好像深夜食堂的地方。在原宿街頭,算是找到了,

吃了一份我最愛的餃子。你們知道否,其實煎餃子是可以不需用油的,放心,一定教大家。