營養師黃凱詩的生活點滴

2013年6月17日星期一

香煎聖子

昨天是父親節,看過今天的專欄,大家也知道我跟妹妹煮了一份愛心餐給他啦!而我兩隻愛貓,就獲得老板娘送的一對基圍蝦。

戰友成日讚我叻,點解可以煮咁多嘢!其實唔係我叻囉!只要你有心就行,因為煮東西給家人是很安全的,無論味道怎樣,他們都會話好食,所以都不妨試下。我第一次做包給我爸爸,硬如石頭,佢都竟然話好食,你就明白煮愛心餐給家人是零難度啦!

今次就教大家做一個最簡單的香煎蟶子皇。

材料當然有蟶子皇啦!如果佢肉厚的話,你就在煮之前𠝹開兩刀,得佢平均地熟。我教大家這個是西洋日式煮法,講完大家就明白,當然先叫檔主劏咗蟶子先,回家再洗一次。

然後,用七味粉調味,怕辣就唔好加咁多,再落少少黑胡椒就可以。要手腳快,平時如果蒸,檔主會叫你蒸3分鐘好喇!不要過久,因為時間掌握與美味與否有莫大關係。

加完調味的樣子。



之後燒熱鑊,想香D用牛油,如果唔係加普通食油就可以,健康飲食呀!1茶匙好喇!





首先煎肉那面1分鐘,然後反轉多煎1分鐘,就可以上碟,係咪好簡單呢!但真係要快手,我都係煮咗好多次先令佢口感控制得咁好。



製成品,有機會試下啦!

2 則留言:

匿名 說...

thanks for share........

埋線減肥 說...

wow~看起來好讚阿!!