營養師黃凱詩的生活點滴

2014年8月14日星期四

三文魚的好與壞


我昨晚煮了三文魚炒飯,放了在facebook,朋友Jenny就即刻message我話好想食,但係轉頭又話唔食得,成個個程吞吞吐吐⋯⋯
唔食得三文魚,等我諗下先,唔通佢⋯⋯吖我知喇!我個人咁八卦,當然再問,我話:「係咪三個月後先講得呀?」
我就再講:「其實食全熟唔食生就得喇!但當然唔可以食太多啦!」

可能好多人都以為三文魚咁健康,人人都可以食,仲食多D都無所謂。其實,有兩個群組的朋友,食三文魚要好小心份量架,一組係孕婦,另一組係小朋友,因為三文魚都屬於含水銀的魚類。根據美國FDA建議,這個群組的人,一星期最好唔好食多過12安士的低水銀含量的魚類,罐頭吞拿魚都係當中一員。雖然係咁,大家又唔駛過份擔心,因為12安士其實有成340克,好多架!( 1隻麻雀=40克)

對於其他朋友而言,就不需要擔心它的水銀,因為份量其實好少,而且,食三文魚,好處多過壞處好多好多。即係對心血管病患的保護等啦!而家中有心血管病患的病史就更加要多吃三文魚喇!好似我咁。我就鍾意一星期食兩次,一次食三文魚魚生,一次食熟的三文魚。今日講住咁多先啦!

沒有留言: