營養師黃凱詩的生活點滴

2008年11月25日星期二

日本遊記


又去日本!不悶嗎?每次朋友知道我剛到過日本旅行,不約而同地,都會有以上問題。我每次都會話:『無辦法啦!第一我愛到言語不通的地方,因為這樣更可以幫我放鬆心情;第二,我會找一個乾淨舒服的地方;第三,機程不可太長,因為我患有嚴重的機艙恐懼症,5小時暫時對我來說,已經好長,所以,除了日本,我想不到有另一地方。』

至於悶唔悶,就見仁見智,最少我未有這感覺,因為我每次安排行程,最少有一半時間,會跑到郊外地方,遠離繁囂,所以次均有精彩的地方。

今次行程,是因為一張超值的關東電車pass開始,點解超值,這張Pass只需10000日元,以現時的超貴兌換率,即時港幣約800元,但是可以俾你任選3天的日本關東地區JR公司的電車,最重要是包括新幹線,所以我有3天的行程,是搭電車到東京近郊及東北地區,我的好細佬做了一個精密的計算,這個近郊旅程若沒有這張Pass,我需要75000yen,你話是否超值呢?

但最重要是,今次安排了一次蒸汽火車之旅,這天簡直好似回到未來咁,因為那天,我晨早搭7點幾班新幹線,佢用超高速在1小時多將的由東京送到新潟,跟住,我就搭左一兩唔知幾多年前的蒸汽火車,突然好似入左童話故事d鐵道玩具中,雖然火車行走約3小時,但沿途會停車影相,又有遊戲,而且景色優美,真是不錯。

俾d相大家睇吓,睇完之後,包你即時忘記哂d煩憂。



仲有好多遊記同大家分享,不過而家好眼瞓,明天再談。

4 則留言:

匿名 說...

好羨慕呀! 快d擺多啲靚相喇! 冇得去relex, 比我可以幻想吓都好! (正式嚟講係晨早發吓白日夢)

giegie 說...

Nice pic and place! Looking forwards to seeing u in ur blog.

匿名 說...

喜歡這一句....(正式嚟講係晨早發吓白日夢)...me too la~~

匿名 說...

Cynthia,言語不通咁咪好唔方便咯,咁你用咩黎溝通呀?haha