營養師黃凱詩的生活點滴

2008年12月6日星期六

減肥可吃的西多士


有無諗過,減肥都可以食法蘭西多士呢?

你哋睇吓張相先啦!簡直是疑似西多,製作方法十分簡單,只需準備1片麵包、1隻蛋、及1/2杯脫脂奶,首先需打勻雞蛋,一邊再倒入脫脂奶,完成後倒入小碟中,放入麵包,令蛋漿沾上麵包,再放入小焗爐中,待麵包變成金黃色即成。

想更美味,Keep Fit的朋友可加入少許糖漿,正努力減肥的你,建議到健康產品店,如健宜坊選購一種名為甜且宜的代糖糖漿,更有助減磅。

8 則留言:

匿名 說...

Cynthia,
嘩...好正喎!!
昨日我突然好想食西多士,今日你就教我地點整, hahahhaha
你幾時出返本食譜書呀!!!
Connie

匿名 說...

Thanks a lot! That's a really great news for me.
Glendy

匿名 說...

真係好似喎~
睇完勁想食呢~
同時好同意上面果位提議,
你可以出返本低卡食譜書喎~
特別是甜品~
另外,亦想問如果唔用代糖, 有冇邊種糖會健康d架, 因為我真係覺得d代糖d味好怪。

tomato

匿名 說...

it's similar to Bread and Butter pudding. So if I made BB pudding using light butter, ok for keep fit?

匿名 說...

Cynthia

如果沒有焗爐, 有什麼方法呀?

Cynthia Wong 說...

沒有焗爐,可用平底『穫』,但要控制火力,不可大火,否則一定變濃麵包。

匿名 說...

CYNTHIA, 請問要唔要加油去煎架?

Cynthia Wong 說...

只是用熱力令麵包變脆,可掃上1/2茶匙油,較易控制製成品。