營養師黃凱詩的生活點滴

2009年1月22日星期四

年廿八腸臟血管洗邋遢



明天便是一年一度洗邋遢的日門子了,大家做好熱身未呢?點解要做熱身,原因好簡單,因為大部份香港人都少做運動,肌肉力量差,若要長時間做抹窗、拖地等動作,肌肉容易受傷,所以緊記先做伸展動作。睇下D伸展運動的圖片先!

除左屋企要洗邋遢外,有無諗過,你條積滿肥膏的血管同遺留很多宿便的腸臟也要洗邋遢呢?點洗,一定唔係用通渠佬啦!今日打算同大家分享吓兩種『去污高手』,水溶性纖維 (soluble fiber) 同非水溶性纖維 (insoluble fiber)。

可能你會認為大家都好清楚這兩種『去污高手』,但其實很多朋友也有誤解,認為這兩種物質是一樣的。在外表而言,水溶性纖維是可溶於水的,而且含水溶性纖維的食物吸水後常給你一種啫哩狀淋身粉粉的口感,情況如同你吃紅豆及蘋果肉的感覺。相反,非水溶性纖維是不能溶於水的,它的質感比較粗糙,就好像你吃糙米飯的感覺。

就功能而言,它們迥然不同,前者水溶性纖維能令血液中的壞膽固醇(LDL)下降,保持心臟健康,另外,更可減低血糖上升的速度;但後者卻是腸臟的清道夫,將食物的體積加大,減低廢物停留於腸臟的時間,可減低便秘、痔瘡及大腸癌的機會。所以兩者的工作岡位是完全不同的,但是很多食物中,均含有兩種纖維,只是它們的比例不同吧!例如:1碗糙米飯,便含有3.2克非水溶性纖維,但水溶性纖維只有0.2克。




以下的纖維成份比較表,希望可幫倒大家啦!( )的數字是非水溶性纖維的份量

蘋果1個(中)1.0 (2.8)
蘋果汁1杯0.1(0.1)
香蕉1隻(中)0.7(2.1)
西柚半個(中)1.2(0.3)
奇異果1個(中)0.6(2.0)
橙1個(中)1.8(1.3)
梨1個(中)2.2(1.8)
士多啤梨1/2杯0.5(1.3)
西蘭花1/2杯1.4(1.4)
粟米1/2杯0.3(1.7)
豌豆(青豆)1/2杯1.3(3.1)
薯仔 (連皮)1個(中)1.2(1.7)
番薯1個(中)1.3(2.2)
焗豆1/2杯2.1(4.2)
黃豆1/2杯2.4(3.0)
白麵包1片0.3(0.3)
麥包1片0.3(1.6)
白飯1碗0.2(0.4)
糙米飯1碗0.2(3.2)
燕麥糠1湯匙0.4(0.5)
麥片1/2杯0.9(1.1)
亞麻籽1湯匙0.8(0.7)

1 則留言:

匿名 說...

見到妳張相入面嘅Weetabix, 發現好耐冇同佢做friend, 一於將佢擺入我嘅shopping list 入面, 以免CNY後肚滿腸肥咁見妳(一定被妳哦死!)