營養師黃凱詩的生活點滴

2009年2月19日星期四

昨天的傑作

好眼瞓!昨晚同同事做到凌晨1點,以下就是成果,同大家分享吓啦!

點整,哈哈!賣個關子先,因為有位減磅戰友等緊同我訴心聲!睇住相先。





21 則留言:

匿名 說...

我發誓開工時間唔偷睇妳個blog 一日咁多! 因為真係好"誘人"呀(啲食物)

匿名 說...

Cynthia,漏咗同妳講: 快啲出食譜喇!比我做妳助手喇! 咁我可以明正言順咁試食,唔駛引得咁辛苦喇...........Dora

匿名 說...

Cynthia, 你快D開烹飪班啦 ^^

Cynthia Wong 說...

報上名來,係唔係我開班你就一定參加先?

Cynthia Wong 說...

Dora,
有得食又點會少咗你,等吓啦!

匿名 說...

Cynthia,如果時間ok的話,我都想參加烹飪班呀!! Connie

匿名 說...

Cynthina, 注意身體唔好咁辛苦,呢排你開講座太多啦,因住你班同事都病埋,我地唔知揾邊個幫牫地減磅呀! 嘻嘻!我會不斷幫你推銷"尚營坊"這樣有誠信的公司,不過我地咁的年紀既女人,是要花好大心機先至講服佢地,唔洗警有我呢個人辦在到嗎,就更有說服力呀!(在呢到好多謝Thomas的照顧我就快到達目標啦!)
Clara

Cynthia Wong 說...

Dear Clara,

多謝你的支持及鼓勵,我會保重的。
恭喜你成功減磅,相信你必定感受到健康帶給你的喜悅!

感激:)

匿名 說...

正確的!減磅的喜悅是開心的(我是做到的), 輕盈的(走路也輕鬆的), 美麗的(容光煥發的), 苗條的(穿衣服漂亮的),充沛的(精力,魄力亦充沛的)......有數之不盡的好處, 最大的好處是膝蓋病痊癒了95%,因為本新已被西醫判斷---膝蓋退化.已是一把年紀的人是可以做一個有用的人.還可以過正常生活.這是尚營坊給我帶來美麗的"第2個春天".我的同學,朋友猶豫是她們不肯放棄, 不肯進取罷了.
Clara

匿名 說...

very hard sell!

匿名 說...

The joy of being healthy again and having a better body shape is great. I also can't help sharing my own experience to my friends and those persons I really care. I'm very grateful to Cynthia for her guidance/patience and proud of my efforts.

Wendy

匿名 說...

我都想講d嘢!減完磅之後,真係好開心,有時覺得減肥時每個星期都見營養師,一下子完成計劃,好似有d失落,其實減完成年喇!唯有成日上個blog囉!
Cindy留字

匿名 說...

Hard 唔 Hard Sell是每個會員/曾經是會員的感受, 唔好隨便批評人.這完全是我親自感受並不是擦鞋!
Clara

匿名 說...

支持!!clara你說得對...
大家都是心底裡的分享,沒有經歷的,不會明白

NINA

匿名 說...

好心急, 想知道整呀,快地話俾我地知啦!
Clara

匿名 說...

支持妳Clara, 因為減肥後的喜悅, 沒有經歷過嘅人係唔明嘅!! 以我個人為例: 1) 身體健康咗,起碼剛過去的冬季能抵抗流感,不受感染; 2)步履輕盈咗, 膝痛亦bye bye(我減肥主要原因是膝關節負荷過重). 以我一把年紀亦作了新嘗試通宵行咗6個半鐘"奧比斯盲俠行"及行山! 第一次行山嘅路徑仲係中級添(以前嘅我有鬼呢啲體力咩?就算有, 個膝頭都嚴重抗議喇!) 所以我樂意分享我減肥過程及完成後嘅感受! Dora

匿名 說...

Dora & NinA,
多謝您地的支持,后生女是唔明白中年人對健康的"渴求".我只是講出左會員的心聲罷.
不過,我都想平心靜氣地問呢位朋友:你覺得我在邊點上誇大呢?讓大家在此討論一下.
親愛的朋友:歡迎你發表你個人的意見.
Clara

Cynthia Wong 說...

Dear Clara,
食譜好快就有,實在太忙了...

Cynthia

匿名 說...

Cynthia,有感而發......
今午打完電話俾一個朋友,同你一樣覺得很悶,好Sad!因為有個朋友周身病(中年女人)看左"好多"醫生,腳,血壓又高,差不多每周都要看醫生,我把親身經歷話佢知,她說:政府醫生叫佢唔使揾營養師,幫唔到佢你自已多做運動就減到磅架啦.我再講:你要看咁多醫生用咁多錢,點解唔揾營養師呢?佢話:"無時間,無金錢!"
重温你的文章中說過的話,正好是你回答了她.
你說::健康是財富,這種財富每天在我們身邊擦過,問題在于你何時開始尋找它?"
"身體很多毛病,其實都是自已一手造成的."
但願所有朋友早一日尋找健康的財富啊!!
Clara

匿名 說...

Cynthia,

妳忙還忙呀,要休息多啲呀,唔好病呀! (我比較自私啲)妳病咗我哋一眾讀者點算呀? 我得閒冇得偷睇妳個blog會悶死架! :)

匿名 說...

嘻嘻, 知道你的"獅子頭"點整呀!