營養師黃凱詩的生活點滴

2009年4月17日星期五

與鐵鳥的近距離接觸







這個旅程,最令我印象深刻的,應是4月13日的全日空飛機維持工廠的『見學』,即參觀之旅。


那天,預約了10-11:30的參觀活動,首先,工作人員先講解ANA的機種,及睇咗一段好精彩的片段,是整隻鐵鳥的出生過程,雖然整個介紹是以日語進行的,但都好好睇,好新鮮。


第二部份,就是最精采的,到工場參觀,唔知大家有無睇一套由木村主演的日劇叫Good Luck呢?這個工場,就是真實的拍攝場地了,未試過咁近距離睇飛機,真令人興奮。影咗相同大家分享。

這種體驗,好難得,同我一樣鐘意飛機的朋友,下次去東京掃貸之餘,留少少時間,去羽田空港體驗吓啦!

7 則留言:

匿名 說...

嘩! 妳嘅行程都好豐富啫! 唔怪得妳捨得"掉"底妳班減緊磅嘅戰友咁多日啦! 抵妳樂不思蜀嘅!

匿名 說...

You are so MAN!

匿名 說...

I really agree with you.She is so charming esp when i first meet her at the seminar:)HAHA

匿名 說...

可唔可以教我點去呀?我都是鐵鳥迷!
Jackie

Cynthia Wong 說...

整理完D資料,話俾大家知點報名參加啦!真係好值得去架!

匿名 說...

好精彩的行程!!

匿名 說...

pls advise the details when available, tks a lot..:)