營養師黃凱詩的生活點滴

2009年5月3日星期日

春天的食物--春筍(たけのこご飯)


不時不食,春天不是葉菜的當造季節,所以近日行經街市,我的心頭好變成瓜瓜菇菇,另外,當然有今日介紹過的竹筍啦!

點解會介紹竹筍,無他,除咗因為是春天當造的食物外,最主要嘅原因,是上次到訪日本朋友家時,那碗竹筍香菇蒸飯,我依然回味。

日本朋友很愛竹筍,也愛將食物加入白飯中,增添營養外,亦令一碗平凡的『靚仔』更具吸引力。情況就好像我曾建議大家將少量粟米加入白飯的道理類同,以增加纖維量。

這個竹筍香菇蒸飯,作法十分簡單,你需要先買個靚竹筍,去掉外皮後切片,再預先浸好3隻花菇,切小片,將所有材料連米加入飯煲,20分鐘就ok。但有時我比較懶,去日式超市買d去了片的,切片就ok。

另一味係青椒春筍炒牛柳絲,食譜如下:
牛柳絲120克
青椒半個
春筍半個
蒜1瓣
鹽、糖、生粉、水及胡椒粉調味
油2茶匙

1. 牛肉切絲,調味;
2. 再將青椒切幼條,春筍切片;
3. 燒熱鑊,加油爆香蒜,先加春筍及青椒略炒;
4. 隨後加入牛柳絲,加獻汁即成。

4 則留言:

匿名 說...

唉...晨咁早就引得我口水流, 但係冇理由為咗食筍, 走去開一罐肥沐沐嘅罐頭回窩肉嚟食?! ?!

匿名 說...

唉...晨咁早就引得我口水流, 但係冇理由為咗食筍, 走去開一罐肥淋淋嘅罐頭回窩肉嚟食?! ?!

匿名 說...

獻汁係咪即係生粉水?

匿名 說...

your photos 're v. professioanl...
Is it from the magazine?