營養師黃凱詩的生活點滴

2009年6月12日星期五

老人牌好味小食


或者我實在經常係個Blog度介紹小食俾大家,令大家誤以為我好鍾意食小食,所以今日又有戰友放低咗一包脆脆片俾我。

介紹咗包脆餅先,雖然我唔係太好零食,但lee包都幾好味...唔係應該係好好味,(我d同事食咗大部份,佢哋話好味過其他牌子),最緊要係d鹽份都可以接受,食12塊,即1份五穀類+1/2份脂肪食物,只有少於200毫克鈉質。但係佢出沒嘅地方就真係少d,戰友話係太古城的前UNY,哈...我都未去過。

講返食小食嘅問題先,如果你平時沒有零食習慣(即是我),又唔需要特別買零食嘅,好似我lee個飯桶,晚餐食成碗半飯,又點會口痕呢!但係有80%減磅戰友都有零食習慣,又唔想佢哋一下子戒哂,所以先周圍選購啫!咁樣就多個選擇啦!但係記住,健康小食都唔可以當正餐,真係口痕先食啦!

4 則留言:

匿名 說...

如果飯同這包小食(難食的老人米餅)二選一,當然揀碗飯啦.第二樣就難講.哈哈........

匿名 說...

上面嘅朋友,唔係好明你講咩!但係包米餅都好好食,我係太古城友,成日去買,有好多種味道,不過這種酸酸地好開胃!

家住太古城的減肥戰士

匿名 說...

太古城的減肥戰士:
我係上面的朋友呀,從Cynthia提及如果將飯或五穀類加到適當的份量,自然對小食的興趣也減少(因為太飽).
至於米餅的意見(純粹個人),即是有人當榴槤係寶,有人當係草,冇對與錯,你覺得是否呢?
第二樣的意思是下次介紹的小食合我口味的話,我當然不會選吃飯啦(食小啲飯,留番個肚食佢嘛).

匿名 說...

總覺得你真是很明白減磅戰友的心,我們真的很喜歡吃零食,一下子要戒,實是非常困難,有這些健康小食,已經是天大喜訊。謝謝你!