營養師黃凱詩的生活點滴

2009年7月16日星期四

變魔術

好耐無同大家交流下喇!所以今日打算同大家玩個魔術,首先睇下這張相先...

一見到個麵,你會諗咩呢?即食麵都食得?個麵咁細,係咪呃俾人呢?起初,我都有這些問號,
於是,我就諗:『試下無妨啦!』再聽食物環境中心話,反轉背面再睇睇個營養標籤,大家睇下先,知唔知點睇呢?

首先望下個卡路里,唉!絕對係寫錯位要回收,個卡路里應該寫右手面,但係我計算過,卡路里的確係202千卡,但係各位戰友千奇唔好睇漏眼,絕對...係絕對唔可以只係睇卡路里,同時需多睇脂肪量,睇見係0g,就放心喇。咁戰友們要減肥需換算份量跟餐單,又可以食幾多呢?

又要計下,通常1份五穀類食物提供15克碳水化合物及2克蛋白質,但由於太複雜,只用碳水化合物計算,就即是約3份五穀啦!不過食嘅時候要小心d鹽,因為湯包含有鹽,約有1450毫克,所以唔好落咁多喇!3分鐘之後...


就變咗咁大碗,係咪好似變魔術呢?但係要提下大家,營養標籤法例,下年7月先全面推行,現時未有法例管制,不過我自己試過,可信性都幾高,佢個招牌叫大城小廚,暫時只見到7仔有得賣。

12 則留言:

匿名 說...

妳真係.....作死, 食埋啲即食麵, 雖然係做"白老鼠"啫, 妳唔好忘記自己昨日才捱到胃痛要食胃藥呀! 唔得閒買外賣咪叫個間" xxxx e's kitchen"囉, 橫豎而家離妳公司咁近,又唔駛額外收費. :D

匿名 說...

聽到你胃痛,大家都心痛.

匿名 說...

小心身子呀~

匿名 說...

昨晚聽講座,完全不覺得你唔舒服,仲咁精釆,真佩服,忙完本書就多休息,大家都疼錫你!

粉絲琪琪

匿名 說...

想問下邊度有得知佢地幾時有講座?

匿名 說...

樓上位朋友: 今早"頭條"出咗廣告喇, 我記得下星期二 & 7/27.

你可以明早11:30am打電話比Cynthia 公司兩位接待員 : 金美小姐2891 0920/車厘子小姐2992 0148 查詢o架!

匿名 說...

第一位朋友,你係咪佢d戰友呀?連佢胃痛都知?我都想認識佢,覺得佢d文章好鬼馬,但係有d網友係個blog話佢好cool?!我就覺得佢好可愛囉!

匿名 說...

早晨呀樓上的朋友:我係第一位朋友呀,身份為Cynthia減完磅嘅戰友. 因為大家都係尖沙咀返工,佢又初到尖沙咀呢個"貴境",畢竟呢個係我"地頭”,所以要拜候吓我呢個保長,咁咪都有聯絡吓咁喇.

佢話佢自己唔係cool,係慢熱啫.因為我都係啲咁嘅人,所以咪同佢係我減磅嘅旅程一齊慢慢熱到"熟"咗囉!

佢可唔可愛呀?我唔可以係呢到講o架,因為佢知我office係邊,佢會嚟殺咗我o架!

匿名 說...

樓上位朋友:營養師要殺你,你會死得好慘.

匿名 說...

哎呀村田おっさん,唔好咁執著啲字眼啦!

我哋班網友嚟到Cynthia個blog都係想睇吓營養師從日常生活中帶比我哋嘅健康資訊咋!

你再係咁, 會比我哋其他網友覺得你老人家食古不化!

匿名 說...

Totally agree with u!

Cynthia Wong 說...

多謝關心,胃已沒有投訴了。