營養師黃凱詩的生活點滴

2009年8月13日星期四

講座花絮



今日又完成一場講座,每一次都好興奮好開心,或者這是一個最直接接觸大家的時刻吧!

曾經有位戰友問:『你有咁多工作要兼顧,好似好辛苦咁,但係又覺得你忙得好開心!』我對這一番話,諗咗幾分鐘,其實雖然忙,但我真係好開心,最少有咁多朋友支持,一切都值得。

朋友這樣說過,點解我好似有好多時間咁,我記得讀書年代,曾經有位好老師同我講過,如果你每一日睡上8小時的話,若然你活到60歲,你就瞓咗20年,聽到這個數字,我即刻嚇咗一跳,瞓咗20年,唔係咁浪費啩,於是自從那天開始,我每晚只係瞓6小時,無辦法啦!個人天資又唔係聰穎,別人用上3小時完成1份工作,我就唯有勤力少少,用多幾倍時間,瞓少D,多出來的時間好好用架。

今日同事幫我影咗D花絮,同大家分享下啦!我要開工喇,good night!

7 則留言:

匿名 說...

加油~加油~
找到一份自己喜歡又有滿足感的工作真係唔容易~
繼續努力~
我會視你為工作的傍樣~

匿名 說...

能夠認識你,我十分榮幸,應該說很欣賞你的才華,對人的熱誠,對工作的執著,想你的壓力一定不少。努力,你的努力,一定會獲得肯定的。

匿名 說...

瞓足20年?!好驚呀!唔怪得知你好似多咁多時間用啦!

匿名 說...

講座真的很精彩:)

匿名 說...

支持...支持,個講座我聽咗3次:)

匿名 說...

想問下响邊度知你幾時有講座, 我好想見下你真身, 平時只係聽到你把聲咋!

匿名 說...

Do u know that u look so charm in your show,your presentation skill is excellent,carry on!

your super fans