營養師黃凱詩的生活點滴

2009年8月31日星期一

你真係好鬼甜呀!

由於以前間小學係不設小食部,所以小息嘅時候,唯一嘅娛樂,就係飛去架汽水機,噤包檸檬茶飲,總係覺得,無咗包飲品好似成身都唔舒服。

人大咗,對紙包飲品開始無咩興趣,但取而代之,就係茶餐廳茶冰鎮檸茶,戰友成日話,我都唔想飲架,但係跟餐有得送,如果唔要咪蝕咗,最多我叫檸茶少甜啦!問題就出現喇,『少甜』,係一個比較性詞彙,如果你咁唔好彩,冲你杯靚茶位哥哥仔,平日無甜不歡,飲奶茶都要落3茶匙糖的話,2茶匙糖的奶茶,已經叫少甜。所以,如果真係要控制體重,最好都係戒幾個月啦!
為咗來年的標籤製制度,好多飲品近日都換咗新裝,仲加咗個營養標籤,一加咗次後,就現哂形,於是廠商就被迫推出一D所謂少甜的新產品,但係又係咪代表好OK呢!去片...
這是一包『正常』嘅檸檬茶,睇下有幾甜先,100ml有10.6克糖,即是兩茶匙,1包250ml的,就有26.5克糖,嘩!5茶匙糖,唔係啩!
這是『少甜』的,好!睇下少咗幾多先,100ml 有7.9克糖,即係250ml有19.75克糖,即是4茶匙,唔係嘛,飲杯絲襪奶茶都唔會落4茶匙糖啦!

唉!有無d好d架,有,睇下最後一個標籤先...

100ml有0.2克糖,ok哂! 根據營養標籤聲稱的要求,每100ml含有少於5克糖,先可以叫自己做低糖飲品囉!
註:相片質素咁差,因為我用手機偷影,請見諒。

13 則留言:

匿名 說...

唔講唔知,你個BLOG真有用!

匿名 說...

好彩你講我地知咋! 多謝你呀!

匿名 說...

你個blog真係獲益良多!
我買齊了你3本書,真係好好睇,學識好多嘢.
Thanks!

匿名 說...

一直都無諗過甜成咁,好彩我已經戒咗幾年,多謝分享!

Apple

匿名 說...

您好,成日在一些營養減肥書上見到一份穀;一份疍白;一份脂肪;一份纖維等等... ...其實想請教一份即是等於幾多?用克計或是用kcal計?Thanks a lot!!

Starry 說...

你係咪無用微距?

匿名 說...

我今日見到am730有你公司的免費講座,但係唔係由你主講的,你是否不再講講座喇,明天是最後一場嗎?要是真的,我會再帶朋友聽多一次,不過最好就唔係啦!嗚嗚!

匿名 說...

點解一包檸檬茶有5茶匙糖,飲落唔覺好甜, 出產商唔知加咗啲什麼令到我地唔覺得有咁多糖份?

匿名 說...

跟餐飲品可以叫熱檸水, 唔落糖, 要落就頂多一茶匙, 怕熱就叫同行d friend 俾幾粒冰俾你.

樓上朋友話唔覺包裝檸茶甜!! 好明顯你食慣太甜嘅野! 試下自己沖杯檸茶, 就知道要加好多糖先有咁甜架喇!

匿名 說...

真係好甜架,以前都唔覺,而家真係好驚!隨時食多碗飯!

匿名 說...

我想問下小糖檸檬茶係邊度有得買架 我搵左好耐都搵唔到有你講個個包裝樣呀....thanks

Cynthia (黃凱詩) 說...

有D4仔都有Light檸檬茶,惠康都有,你揀大間d店舖就有!

匿名 說...

THANKS , 我搵到有 0.2糖 , 不過同你張pic 唔同樣 , 我再搵下先, 想飲你pic 個隻多d ....^^