營養師黃凱詩的生活點滴

2009年9月14日星期一

瑜伽減肥!

8號波,悶悶地係屋企有咩好做,不如好似Moo Moo咁,做下瑜伽放鬆吓。

哩幾年,這種運動都好流行,無辦法啦! 香港人個個都係壓力煲,唔放鬆下,真係好快爆煲,所以我都好鼓勵朋友去玩下瑜伽,玩完之後,即刻全身鬆哂! 但係好多朋友都對這種運動有d誤解,經常都覺得瑜伽可以達到減肥功效。

未講瑜伽之前,我想同大家溫習下先,其實運動可以分為三大類別,第一類是伸展運動,即是我哋經常講嘅拉筋動作,主要用來放鬆肌肉,亦可視為做帶氧性運動前的熱身,有效減低乳酸積聚的情況同放鬆肌肉,而瑜伽就屬於哩一類;第二類是肌肉鍛鍊運動,簡單d哩講,就係單一用重量鍛鍊某部份肌肉的動作,仰臥起坐就係其中之一;第三種就係帶氧性運動,即是用全身大肌肉進行的運動,而且要達到燃燒脂肪嘅目的,就要持續20分鐘以上,而進行後必須有喘氣感覺的,才能減去脂肪,勝任真正減肥的運動。

唔係啩,做完瑜伽,一身都係汗! 又是老問題,出汗唔代表燃燒脂肪架,試諗下攝氏32度高溫,棟篤企係條街都成身汗啦! 唔通又叫燃燒脂肪咩!

但係我見d瑜伽導師好鬼fit 喎! 其實導師一定會好注重健康嘅,佢哋除咗做瑜伽之外,仲會好注意自己的飲食,同時佢哋都會做帶氧運動架! 就舉一個貼身嘅例子啦! 即係我囉,有d讀者成日問我,點解你咁fit,其實無捷徑架,我一個禮拜最少都游3日水,有多d時間仲會打下波同做gym,點解咁勤力,鬼叫我為食咩! 所以要唔想有個大肚腩就要對症下藥同坐言起行喇!

Moo moo語錄: 主人講得好啱,你見我咁fit,係因為我除咗做瑜伽之外,仲有同主人踢波同追住d老鼠玩,大家努力啦!米路仔都係兩個禮拜減咗0.4磅喇!加油啦大家!

5 則留言:

匿名 說...

好厲害, 你唔係成日都好夜收工, 點解都仲可以抽到咁多日去做運動, 勁!

匿名 說...

明明你已經好忙o家啦,真係唔明點解你仲有咁多時間和咁有恆心...
真係要俾十個勁你...

匿名 說...

Ha Ha!
You've got that special shot of Yoga Moo. It's so cute.
WS

匿名 說...

玩呼拉圈是否只能當作鍛鍊肌肉運動?能否減肚腩?

p.s: Moo Moo 的尾巴顏色和花紋很漂亮。

Winnie

匿名 說...

其實好多人都好忙好忙...但最重要係時間分配,好多朋友lunch時又去玩一齊,約了朋友未到又去玩一陣,重有好多人係番工前跑步游水...只是大家吾知 :)努力!!