營養師黃凱詩的生活點滴

2009年10月20日星期二

最佳的手信


今日,收到一籃水果,係戰友從泰國帶回來的手信,我一邊拆禮物,佢一邊呱呱嘈:你知唔知揀尼份禮物俾你好辛苦呀!D生果我自己揀架!當時我心諗:做咩咁辛苦呢?! 點知佢就話:你知啦!又唔敢揀個榴槤俾你,驚你話唔健康!哈!原來揀禮物俾我壓力咁大,唔通我真係咁惡!

唉!大家成日都誤解,以為營養師成日話哩樣唔食得果樣唔食得,對D又肥又甜嘅食物避之則吉,其實我經常都話,只要唔係減肥進行中,一D高糖高脂嘅食物,間中都可以食架,所以營養師都一樣,有時都食哈根大師雪糕啦!減肥過程只係短暫,成功了,咪可以著起一件靚靚衫間中去食大餐囉!

去旅行唔駛買手信俾我喇!其實你哋去完玩,都Keep 到個磅數無肥到,對我尼講,已經係一份好大嘅禮物啦!Anyways,C小姐,多謝你,你份咁健康嘅禮物,我很喜歡呢!謝!

4 則留言:

匿名 說...

哈哈哈....c小姐要補充,在她的旅伴等待她選購這盆生果蔬菜藍時,很不解地問道:為何有些己放得靚靚配對好的你不選...偏偏要自己在左搭搭右配配呢?...其實很簡單的,只是c小姐做左一段時間戰友己經懂得分辨那些食物是健康些而己...很自然便得出一盤健康的禮物羅..
C小姐上

Starry 說...

預祝你旅途愉快,一路平安.

匿名 說...

玩得開心點喎!我地班戰友終於可以大解放,hehe,到時你反來,點解個個戰友都重左,到時一定激到你吐血,不過我相信個個都好聽話,堅持下去,等你反來比個好消息你。你去旅行時候,都會忍唔住係咁食,千萬唔好肥左反來呀!到時唔係要減肥,預祝你旅途愉快,希望大小毛唔會唔開心,因為主人要去旅行。

Starry 說...

我之前去旅行已經大大咁解放左一次,有代價的,所以不敢造次了.你要快點返黎睇實我及大細毛呀!!