營養師黃凱詩的生活點滴

2009年10月20日星期二

又煮咖喱雞...唔關我事架

唔知係咪編輯小姐好想食咖哩雞,定係佢想幫我谷多D人流入尼哩度,今日個專欄隻註腳相信係自己無端端爬咗出尼,不過唔緊要啦!錯有錯著,咁我哋就一齊重溫個低脂咖喱雞嘅做法啦!

當然要準備下D材料先:

脫脂雞湯500毫升;脫脂奶125毫升;洋蔥1個;新薯3個;去皮雞脾肉160克;番茄1個

當然仲要準備調味料啦!

咖喱粉2湯匙;黃薑粉少許;辣椒粉少許;醃雞肉(1茶匙咖喱粉+1/3茶匙鹽+少許多用途調味香草);生粉1湯匙

好啦!可以開始喇!

1. 半個洋菇切碎,另一半切角;連皮薯仔先切件,再出水;
2. 番茄去皮切碎,將雞肉用醃料醃好;
3. 為了令食物的脂肪量減少,可先用焗爐焗熟雞肉,15分鐘180度;
4. 將洋蔥碎用極少油炒香,收慢火再加咖喱粉、辣椒粉及黃薑粉;(小心咖喱粉燒焦呀!)
5. 再將切角的洋蔥炒香;
6. 將番茄、(4)及(5)的材料及薯仔加入雞湯;細火煮20分鐘;
7. 最後將焗雞肉加入,慢火多煮20分鐘;
8. 再加奶及生粉水多煮5分鐘即成。
記住唔好煮咁多飯,減磅戰友唔想鹽份過高積水,就用2-3湯匙汁好喇!畢竟雞湯也有鹽。

好啦!今日個天悶悶地,令人無咩胃口,就今晚一齊煮啦!

5 則留言:

匿名 說...

咕嚕咕嚕, 攪到我好肚餓添. 個盒飯又未叮, 老細又未走, 等陣實唔駛10分鐘鯨吞哂個飯盒!!!!! 最衰編輯小姐....

匿名 說...

點解你今日篇文章的主角,咁鬼似我嘅??哈哈!

匿名 說...

It is my first time here!It is really informative. I hope it won't be too late to start! Thanks for your info!

Tammy

匿名 說...

脫脂雞湯可以係邊度買架?

匿名 說...

上面位朋友, 我哋親愛嘅營養師番咗鄉下,就由我呢個多事嘅戰友一嘅答你喇: "脫脂雞湯"係史x生97%脫脂雞湯嚟. (你可以睇番Cynthia今年7月20號有介紹過點整咖哩雞)