營養師黃凱詩的生活點滴

2009年11月7日星期六

心理測驗


一日之計在於晨,所以一早起歎過杯卡巴仙奴,又開始工作。我知道好多朋友今日放假,不如輕鬆D同大家玩個心理測驗吖。

問題係:如果你今日生日,同事問你想食咩蛋糕,你會揀...

A.一個大大的生日蛋糕

B.很多件不同味道的小餅,如圖示。

諗下先,一陣先開估答案。其實無端端點解會同大家玩哩個遊戲,事緣前日同事生日,我問佢想食咩蛋糕,佢就揀咗B囉!

跟住我就話,你揀多多多種餅係因為你貪心又為食,種種款式都想試,另一個原因好簡單,好多人都有選擇障礙,唔知點揀;相反有D朋友就好鬼重視禮節,總認為生日要切餅先算圓滿囉!唔知你又會點揀呢?
話時話,我都有好嚴重嘅選擇障礙,下一個post先同大家講點解!

16 則留言:

匿名 說...

B 但係會款款試下.....好貪心唷~~~

匿名 說...

其實我都有好嚴重嘅選擇障礙...
我都諗再一陣...我都係choose 返A, 我覺得生日真係要切餅先算圓滿...

Fanny =P

匿名 說...

我都會揀成個餅,切蛋糕開心d!!

匿名 說...

A 啦

匿名 說...

我想問燕麥片同即煮燕麥有咩唔同?
同埋燕麥有無分低卡低熱量個d??可以介紹邊隻燕麥o岩減肥食嗎? 唔該晒

Starry 說...

.........我諗我既選擇障礙都幾嚴重,諗咗成分鐘但連選A定B都仲未決定到.

Starry 說...

不過宜家我係絕對絕對絕對唔會吃既.希望我下年生日可以食蛋糕...

匿名 說...

好彩世界上唔只得我一個有選擇隌礙啫~
原來有好多人同我一樣~

今次我想得好快,就選A!
原因係,上個月生日,終於食到個魔鬼蛋糕,好味到令我十分懷念,好想再食!!
原因二,就係咁多款選擇,又會令自己同身邊朋友好煩,加上心愛那件比其他人選左,咪又會唔開心羅~
所以為免"打交",
買一大個,唔洗爭就最好~

tomato

匿名 說...

我都唔知點揀好呀!!原來生日都可以揀幾種餅,都好過隱吖!

匿名 說...

我都會揀B,因為小餅平日都有得食:)

匿名 說...

你都好鬼馬睹,問我哋d戰友點揀,整估我咩,我個答案係今年唔食住,減完磅窈宨番,下年先食!

匿名 說...

我試咗藍青口,真係好好食,感謝好介紹!

匿名 說...

Elmo & Cynthia 姐姐嘅好拍檔Josephine 姐姐: 我番嚟喇! 祝& 補祝你哋生日快樂呀~~! 今次主人帶埋我出走呀, 勁開心! 不過,佢就勁擦(肥死佢),獨留我一個係間好四正嘅旅館做我就鍾意嘅嘢:睇電視& 瞓,但係冇啖好食! 主人話聽日蛇王去探你哋喎! Garfield~~~~

匿名 說...

我會揀B,之後將想食果D再一開四,咁咪可以食多幾款囉!不過D friend彩我都有味

Starry 說...

幾時開估呀?

匿名 說...

當日除了有生日歌聽,仲切咗8次生日餅,因我將每件小餅都切成6份,除了我,人人都可品嚐不同小餅的味道,好開心,好過咁悶,只食一大件餅,得一種味!

仲有咁多年生日,大家不妨揾一年試試!:P

選了B的貪心生日同事