營養師黃凱詩的生活點滴

2009年11月23日星期一

小腿…放鬆D啦!!

哩位小姐隻左腳小腿肌肉正鬆弛中...

雖然很難接受,但這是千真萬確的事實。

世上是沒有局部瘦身的方法 (除左手術…但唔建議呀!!!!!),特別是小腿。剛過去的一週,當我準備稿件期間,我嘗試在搜尋器找尋坊間一些瘦小腿的秘方,但被我發現,那些所謂方法,例如:用腳尖企等,絕不能令小腿變得纖幼,更會愈來愈粗,聽到那個粗字,是否很害怕呢!但幹嗎會粗,用整個身體的力量鍛鍊小腿肌肉,肌肉纖維變粗,唔變甲組腿就怪!

咁點呢!如果你真係有好多脂肪令小腿粗,唔駛擔心,要做的是帶氧運動 (不好多戰友都由買唔倒BOOT到日日著BOOT),但如果你已經好瘦,或者都唔滿意自己條腿,就只好做多D伸展動作,令小腿肌肉長D長D,睇起上尼咪修長D啫!由於用文字好難講,所以準備咗短片示範(但質素較差,希望你哋明啦!大家都係醒目仔女),得閒無聊係公司個抬底就叫隻小腿放鬆D啦!但係記住記住,各OL去GYM嘅時候,就(千奇 X N次)唔好再用器械鍛鍊隻小腿,如果唔係就後悔莫及喇!

video

10 則留言:

匿名 說...

thx ar......原來這樣可以瘦退.......

匿名 說...

死啦!朋友都教我用腳尖企瘦腿,唔通佢又係情敵?!等我快快伸展下先,麻煩哂!

匿名 說...

唔該哂,好清楚喇!仲有你份稿真係超搞笑!

匿名 說...

原來咁樣都可以瘦腿既~
不過如果我本來已有對肌肉腳, 呢個方法還行嗎?

Cynthia (黃凱詩) 說...

日子有功...Make the impossible POSSIBLE!!

DL Express 說...

哎, 我忙到連今早嘅AM730 都未睇呀!

匿名 說...

有咩方法可以令到D肌肉冇咁大舊呀? 係米呢個方法都照樣行得通?? :D

匿名 說...

本人從小有做sports既habbit,所以一早就有大舊肌肉,咁做呢果動作可以有幫助嗎?

匿名 說...

呢個拉小腿的方法好好呀,可以得閒坐係度都做到! 請問有咩伸展運動係可以減大腿呀?

Cynthia (黃凱詩) 說...

老實講,真係唔可以局部瘦身,但係伸展的方法,可以令肌肉纖維變得修長,外表看來瘦一點,但記住,如果脂肪高,首先要用帶氧運動同餐單先,之後就要鍛鍊部份鬆弛的肌肉,然後就伸展下,好似瑜珈咁!